https://pemonline.hu/?p=35632&preview=true

A nyelvtanulás gondjai 2022-ben

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Földön 7139 nyelv létezik, így biztos akad olyan is, ami hozzánk a legjobban passzol, mivel miért is tanulunk nyelveket? Hát, hogy jobban ki tudjuk magunkat fejezni és nehéz ámbár tartalmas beszélgetéseink lehessenek legkülönfélébb embertársainkkal.

Kezdő lépések

nyelv

Itt rejlik a legnagyobb nehézség, a kezdés, mivel bele kell kezdenünk egy olyan dologba, amit, ha nem foglalunk határok közé akkor az egy nagyon tág fogalom lehet és így pont ebből a keret nélküliségből fakadhat a félelmünk. Mindenki számára mást jelent a nyelvtanulás, valakinek csak azt, hogy megértse a kedvenc sorozatát, másnak, hogy beszédben elboldoguljon a hétköznapokban, egy harmadiknak meg azt, hogy nyelvészetileg megértse a nyelvek felépítését.

Így ami előtt belekezdünk a vaksötétben történő menetelésünknek, térképezzük fel az igényeinket és azok szerint állítsunk fel egy kivitelezhető tervet. Emellett nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha tudunk esetleg iratkozzunk be egy tanfolyamra vagy találjunk magunknak egy tanulótársat, akivel egymást tudjuk ösztönözni.

Az első felmerülő probléma

nyelv

Mivel átlagosan egyre kevesebb időnk lesz ahogy idősödünk, így a gyakorlással és az ismétléssel lehetnek gondjaink. Sajnos ezen áll vagy bukik a tanulás, mert akármennyire jól bemagolhatjuk a szabályokat és a frappáns kifejezéseket, így nem fog beépülni a tudás a hosszútávú memóriánkba.

Ezzel egyidőben a gyakorlás kevéssége miatt kisebb nagyobb minőségi romlások is észrevehetők lesznek, egyszerűen a folytonos ismétlés nélkül nem fogunk abban az ütemben haladni, amiben akarunk, mivel egy picit mindig el fogunk felejteni, és ha nem foglalkozunk az elvesztett részekkel akkor nem tudunk kiépíteni egy biztos lábakon álló tudást se.

A romlás miatt pedig a kedvünk is elmehet a folytatástól, és így egy ördögi körbe ragadunk bele, amiből csak az tudna minket kizökkenteni, ha egyszer éreznénk sikerélményt is, viszont ahhoz több energiát kell befektetnünk a folyamatba.

A nem megfelelően felépített terv is ugyanezt okozhatja, mert senki se tud embert meghazudtoló erővel állandóan csak előre fele menni és irreális magasságokat teljesíteni. Emellett tanuljunk hatékonyan, szóval, ha mindent megakarunk tudni akkor minden lehetőséget is ragadjunk meg, de a lényeg, hogy rendszerezve csak is azt tanuljuk és úgy ahogy az nekünk előnyös. Ehhez pedig van egy cikkünk, amiben érdekes és legfőképp hatásos tippeket tudhattok meg ezzel kapcsolatban!

Nehézségek, amikről nem tehetünk

nyelv

A tanulásban sajnos a kisgyereknek sokkal nagyobb előnyük van, mivel ők teljesen más tanulási módszereket alkalmaznak, és már néhány hónapos kortól kezdve jobban meg tudják hallani azokat a nüanszokat amik egyes nyelveknél használatosak, és ezeket aktívan be is tudják építeni a tudástárukba, ezért nincs akcentusuk.

Ha sokat vagy hosszabb ideig használjuk az anyanyelvünket, ami általában így szokott lenni, az néha rosszul tudja érinteni a nyelvtanulásunkat mivel ezzel visszaszoktatjuk magunkat arra, hogy az idegen szöveget magunkban átfordítsuk, ami elsőre nem tűnhet olyan rossz mechanizmusnak, de sajnos a kétnyelvű információk nehezebben megjegyezhetőek. Így a legjobb megoldás, hogy minél több időt töltsünk el olyan anyanyelvűekkel, akiktől meg akarjuk tanulni a nyelvet, ehhez még hozzátesz, ha abban az adott nyelvben olvasunk vagy nézünk sorozatokat és filmeket, hogy rá legyünk kényszerítve az új információk több oldalú megtapasztalására.

Így igazából nem kell csüggednünk, mert ténylegesen nehéz megtanulni egy új nyelvet. Ezért jól meg kell gondolnunk, hogy megéri-e nekünk, mivel fél gőzzel nincs sok értelme csinálni, csak telik az idő, de érdemben nem tanultunk semmi újat, így ezt a nem jól hasznosított időt és energiát olyan területek felé is csoportosíthatnánk, ami tényleg érdekelnek minket.

Viszont személy szerint nagyon fontosnak és értékesnek találom azt, ha mégis megtanuljunk egy másik nyelvet is, mert abból csak pozitívum származhat számunkra. Mellette szoros kapcsolatokat köthetünk másokkal a tanulással révén, mivel lesz legalább egy közös pontunk az életetekben, és igaz, hogy a saját anyanyelvünket is művelni kell, de ha tényleg világot szeretnénk látni akkor elengedhetetlennek tartom az ilyesfajta nyitottságot.

Képek forrása: kiemelt, kep1, kep2, kep3