A nyár és a rizikóvállalás – Hogyan lehet egyszerre megelőzni a veszélyt és jól érezni magunkat?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A nyár sokak számára jelenthet felüdülést és nyugalmat, valamint annak reményét, hogy valami újat próbálhatnak ki. Viszont érdemes a pillanatnyi adrenalin hevében nem mellőzni a megfontoltságot, hiszen a bátorság, a jókedv és a biztonság együttesen is jelen lehet. A tapasztalatszerzés során érhetnek minket különféle veszélyek is, amik több irányból is érkezhetnek, és sokszor egészen apró bonyodalmaktól eljuthatunk meglehetősen komoly problémákig. Ilyenkor érdemes átgondolni, mit is jelent számunkra valójában a „szükséges rizikóvállalás”, és mi az a rizikó, amit csupán a tapasztalatlanságunk miatt vállalunk el.

Potenciális veszélyforrások 

Egyes kutatások alátámasztják, hogy az emberek – különösképpen a fiatalabb korosztály – hajlamosabbak vállalni potenciális veszélyhelyzeteket a nyári időszakban. Ennek az oka többek között az lehet, hogy a magasabb hőmérséklet miatt megnövekedhet az emberek önbizalma, ami miatt hajlamosabbak pozitívabb végkifejletekre számítani egyes helyzetek feltérképezésekor.

A nyárra jellemző hosszabb napszakok következtében növekszik az egyének aktivitásigénye, aminek kielégítéséhez a hormonrendszerük is több tesztoszteront termel, ami felelős a jelentősebb rizikójú cselekedetek elvállalásáért és a gyorsabb, impulzívabb döntéshozatalért. Ezutóbbira egyébként amúgy is szükségünk van az életünk során, hiszen minden érdembeli változáshoz el kell rugaszkodnunk az ismert élethelyzetektől és újakat megtapasztalni.

nyár

A tesztoszteront gyakran az agresszióval asszociáljuk, pedig számtalan pozitív hatása lehet akár a szorongásra is – egyes kutatások szerint például a szociális interakcióknál jelentkező szorongást enyhíti a megemelkedett tesztoszteron szint. Ennek a hormonnak a termelődését kiválthatja az edzés, a testmozgás és minden olyan stresszhelyzet, amikor „nincs időnk önmagunkat megkérdőjelezni”.

Azt is kimutatták, hogy a tesztoszteron termelődésekor magabiztosabbak leszünk még az alapból félelmet keltő helyzetekben is, és bátrabban létesítünk kapcsolatot az emberekkel. Egy vizsgálat során például a tesztalanyok hamar vonzódást kezdtek el a másik tesztalany felé érezni – még, ha előtte nem is ismerték egymást – amikor egy stresszt okozó helyzetben kellett helytállniuk, mint például, amikor egy magasan lévő hídon kellett gyorsan átmenniük a másik félhez.

Viszont a rizikó vállalása nem mindig vezet sikerekhez. Általánosan fontos az annak a megkérdőjelezése, hogy „miért”, vagy éppen „kiért” vállalunk veszélyt. 

A nyáron előforduló gyakori balesetek közé tartozhatnak:

 • Közlekedési balesetek: különösen a nyaralós szezonokban jellemző, és gyakran az idősebb pubertáskorú egyéneket érinti, akik frissen szereztek jogosítványt 
 • Vízi sportok: a statisztika szerint leggyakrabban a fiatal felnőtteket érinti
 • Egyéb sérülések: a kisebb korosztályra jellemző veszélyhelyzetek közé sorolandó a horzsolás, csonttörés, de akár a vízi balesetek közül az úszás közben jelentkező balesetek is
 • Hőguta, égés, kifulladás: az idősebb felnőtt korosztályra jellemző, ezért rájuk különösen oda kell figyelni, ha sokáig kint tevékenykednek a napsütésben 
 • Rovarcsípések, kullancs, allergiás reakciók: ez általában a fiatalabb korosztályt érinti, habár meglepően gyakori probléma a többi emberre nézve is, érdemes rovarírtókat és kenőcsöket előkészíteni, ha kimegyünk a szabadba 
 • Kiszáradás: nagyon gyakori, össztársadalmi probléma a dehidratáció, az emberek gyakran nem isznak elég vizet a testünk épségéhez, ami rengeteg egészségügyi problémához vezethet – nem csak nyaranta 
 • Fesztiválokon és egyéb szociális rendezvényeken előforduló veszélyek

Az okos rizikóvállalás 

Ahhoz, hogy éljünk a nyár lehetőségeivel és új élményeket szerezzünk, valamint új szokásokat is kialakíthassunk – hiszen nem csupán újévkor szoktak fogadalmakat tenni, vagy tervezni a jövőt illetően – bizonyos szempontokat figyelembe kell vennünk. 

rizikó

Az egyik ilyen szempont az, hogy „ki miatt/ kinek az érdekében vállalhatok rizikót?”

Ez elsőre egyszerű kérdésnek tűnhet, de valójában sokszor nem az, különösen a tinédzserkorúak számára. Bizonyos csoportokhoz csak annak a normáihoz való igazodással lehet tartozni, és ezek a normák akár az egyén személyes normáinak a lemondásával járhat. Ilyen lehet például a törvényszegés, az egészség veszélyeztetése, vagy a meglévő kapcsolatok hanyagolása. A konformitás jelensége nem csak a fiatalkorúak körében elterjedt, de akkor kezd el igazán fontos kérdéssé válni. 

Bár ahhoz egy hosszú folyamat vezet, hogy valaki tudatosan olyan emberekkel vegye körbe magát, akik önmagáért vannak vele, és ne csak beilleszkedjen egy olyan közegbe, ami felesleges veszélynek teheti ki őt. Ilyenkor nagy segítség lehet egy felnőtt, akiben a tinédzser megbízik, és aki finoman terelgeti a neki szánt útra ahelyett, hogy durván megkérdőjelezné a döntésképességét, hiszen ezzel csak a célja ellenkezőjét érné el.

Persze, van, hogy másokért is vállalunk szükséges rizikót – például, amikor kiállunk értük egy igazságtalan helyzetben. Viszont ilyenkor sem a „hősködés” fogja megoldani a problémát, hanem az okos stratégia, ami nem teszi lehetetlenné, hogy a társával együtt akár kisétálhasson az adott szituációból. Nem kell mindenkivel megnyernünk a vitát, hogy a magunk szemszögéből győztesen kerülhessünk ki egy helyzetből. 

A további fontos lépések a rizikó vállalás előtt:

 • A biztos cél megléte – „azért vállalom ezt, mert a jövőben …”
 • A valódi rizikó és az elképzelt rizikó kapcsolata – sokszor kevésbé valószínű, hogy amitől rettegünk, ténylegesen megtörténhetne velünk, vagy valóban akkora hatással lenne ránk, mint hinnénk, de ennek lehet az ellentétje is
 • A felkészültség minden előrelátható helyzetre 
 • A bizonytalanságot is el kell fogadni – ilyenkor jó lehet tanácsot is kérni 

Összességében fontosnak kell lennie, hogy figyelembe vegyük a saját biztonságunkat és érdekeinket, de nem félünk tanácsot sem kérni, amikor szükséges.

Képek: Kiemeltkép, Kép1, Kép2, Kép3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük