nike_pecsi_egyetemistak_magazinja

A Nike sztori

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Blue Ribbon Sports név kevés embernek mondhat valamit, hiszen a mai napon egy sokkal egyszerűbb és hangzatosabb néven fut ez a cég. A Nike 1964-ben alakult meg, viszont ezen a néven saját termékekkel csak 1971-óta működnek. – Ajánljuk olvasásra  az alábbi cikket a Nike sztori című könyv margójára.

 

A kezdetek

Philip Knight, az oregoni egyetem diákja és a futó csapat egyik tehetséges tagja, aki élt-halt a futó cipőkért. Mivel mindig is tetszettek nekik az Onitsuka Tiger cipők (mai nevén Asics), ezért úgy döntött, Amerikában is beemeli a köztudatba. Alaptőkéje nem volt, ezért az apjától kért kölcsön 5000 dollárt, amivel Japánba utazva Kihachiro Onitsukaval tárgyalt arról, hogy a cipőit az USA-ban is elérhetővé kell tenni. 

A japán cég meg is adta az engedélyt, amivel a BRS lett a cipők egyedüli forgalmazója az Amerikai Egyesült Államok területén. Az emberek féltek az újtól, és nem nagyon vették a cipőket, ezért Phil Knight bevette a cégébe Bill Bowermant, aki az amerikai futó sport egyik neves edzője volt. Így került be a Nike cégbe. Rengeteget kísérletezett az edző cipők átalakításával, amiket a versenyzőivel teszteltett. Később a gyártónak nyújtottak be saját ötleteket, jelezve, mit és hogyan javítsanak az amerikai trendeknek megfelelően. A Nike sztori című könyv alaposan leírja, hogy mégis hogyan és miért romlott meg ez a virágzóan induló kapcsolat.

 

Részletesen a könyvről

A könyv szerintem egy nagyszerű életrajzi könyv lett. Nem mondom, hogy rengeteg életrajz olvasása van a hátam mögött, de szeretem az általam érdekesnek tartott személyek könyvét elolvasni. Érdekes, hogy szupersztároknak, újságíróknak vagy katonáknak szintén átlagos problémáik vannak. Sosem titkoltam, hogy a Nike az egyik nagy kedvenc márkám, viszont a könyvvel kapcsolatban nagy volt az elvárásom a rajongásom ellenére. Minden kétséget kizáróan az egyik kedvencemmé vált a könyv. A mű számos üzleti furcsaságot mutat meg a cég hátteréből, mint, hogyan álltak fel a csőből és miképpen váltak mára az egyik legnevesebb sportszer és ruhagyártó cégévé.

 

Érdekességek

Sokan nem tudják, hogy a Nike futócipőinek a titka sokáig a “gofri talp” volt. Az angol waffle sole nevet onnan kapta, hogy a cég innovátora – Bowerman – a saját gofrisütőjében próbált meg cipő talpat gyártani. Tette ezt azzal a céllal, hogy minél több apró borda legyen a talpon, így sokkal jobb tapadást generálva a cipőknek. Nekem személy szerint nagyon tetszett, hogy egy ilyen egyszerű és mégis zseniális ötlet megment egy céget és ezzel az ötkarikás versenyeken rengeteg embert hozzá juttattak a nyeréshez.

A tragikus kimenetelű 72-es müncheni olimpián is a cégek közül a Nike szponzorált versenyzők nyerték a legtöbb érmet az atlétikai számokban, aminek következtében az összes cég nagyobb fokozatra kapcsolt, ezzel megerősítve a piaci versenyt. Az akkori futócipője a Nikenak a mai napig ismert Nike Cortez, mely egy örök klasszikussá vált és rengeteg pereskedés volt a neve körül. Eredetileg Aztec néven futott volna, de egy másik cég is hasonló nevet adott egy szintén hasonló cipőjének. Szerencsére ennek az ügynek a részleteiről is rengeteg oldalon át olvashatunk, amiben még az ipari kémkedés is felüti a fejét.

 

Véleményem

A könyv rengeteg dolgot tanít, s mégsem egy tankönyv formában teszi azt. Még egy vállalkozónak is szívesen tudnám ajánlani a könyvet, hiszen rengeteg stratégiát mutat meg az írás. Nekem azért vált teljes mértékben a kedvenc könyvemmé, mert inspirációt ad és emberi történetet mutat be, amiben egyaránt van boldogság és tragédia.

A könyv tehát nagyszerűen mutatja be egy cég nehézségeit, miközben jelzi, hogy mindig előre kell nézni és bármit meg lehet csinálni. Például a könyv hatására vált számomra céllá a Fuji hegy megmászása. Ha valakit érdekelne a könyv, internetről bármikor beszerezhető és ígérem, senkinek nem fog csalódást okozni.

 

Remélem, hogy kedvet kaptatok a könyv elolvasásához. Ha igen, további információkat A Nike -sztori-ról ide kattintva érhettek el. 

1 thought on “A Nike sztori

Comments are closed.