„A munkájuk során egy megfelelő alaptudást fog biztosítani ez a képzés”- Jogi felsőoktatási szakképzésről

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Javában tombol a felvételi kampány időszaka, ami igencsak fontos mind az egyetemek, mind az első nagy megmérettetés előtt álló diákok, mind az ő szüleik számára. Sokan ilyenkor az utolsó hetekben, napokban őrlődnek, hezitálnak, hogy biztosan jó szakot válasszanak, és ha abban biztosak, akkor a következő lépés az egyetem kiválasztása. Mi, itt a Pécsi Egyetemisták Magazinjánál igyekszünk minden karról, minden szakról életszerű bemutatást adni – a karok mellett-, hogy segíthessünk nektek a legjobb döntés meghozatalában. A következő pár sorban az Állam- és Jogtudományi Kar jogi felsőoktatási szakképzését szeretném bemutatni, s alább egyben egy bírósági ügyintéző álláspontját is megismerhetitek. 

Kik a jogi asszisztensek?

Olyan szakemberek, akik jogász végzettséggel nem rendelkeznek, de az ő munkájuk segítése érdekében, bizonyos jogi jellegű feladatok végzésében helyettesítik. Ennek köszönhetően, gördülékeny a munka, hatékony, gyorsabb a folyamat, hiszen a jogászok azokra a tevékenységekre tudnak koncentrálni, amihez a mélyebb szakmai tudás elengedhetetlen. Munkájuk során, nem gyakorolhatják a jogot, tehát nem adhatnak jogi tanácsot, nem képviselhetik az ügyfelet a bíróság előtt. Feladataik változatosak, egy-egy szakmai területen való elhelyezkedés válogatja, de így például a bírák tehermentesítése, ügyvédi irodákban titkársági alkalmazottként, jogi előkészítő munka, a versenyszféra különböző területeihez kapcsolódó feladatok végzése.

A képzésről

A pécsi jogi karon, a jogász illetve az igazságügyi igazgatási szakok mellett, a jogi asszisztensek képzésére is lehetőség nyílt. A cél az, hogy olyan jogi alapismeretekkel rendelkező szakemberek kerüljenek ki az intézményből, akik tisztában vannak a jogszabályi háttérrel.

A képzés időtartama 4 félév, ami nappali és levelező munkarendben, állami ösztöndíjas és önköltséges formában ugyancsak indul, melynek elvégzése után a szakirányú továbbtanulás esetén, tárgybeszámítási lehetőséggel élhet a hallgató. 

Mint már említettem, a jogi terület sokszínűsége folytán, nélkülözhetetlen a jogi asszisztensek munkája. A következőkben egy – szerintem – nagyon érdekes területen dolgozó hölggyel készült interjúmat olvashatjátok.

Köszönöm szépen, hogy elvállaltad az interjút. Kérlek, mesélj magadról pár mondatban! Mi volt az indíttatásod, amiért a pécsi jogi kart választottad?

Kis-Peti Eszter: Pécsett élek, a Pécsi Tudományegyetem jogi  asszisztens képzését 2011-ben végeztem el. 2000 februárjától a Pécsi Városi Bíróságon dolgozom. 2008-ban kerültem a Baranya Megyei Bíróságra, mint a Büntető Iroda vezetőjének helyettese. Úgy éreztem, hogy ebben a pozícióban a munkámhoz megfelelő tudást kell szereznem annak érdekében, hogy megfelelően helytálljak az elvégzendő feladataim során. Úgy gondoltam, hogy ez a képzés szükséges és egyben elégséges ahhoz, hogy az itt megszerzett tudást kamatoztathassam.

Levelezőn vagy nappalin végezted a jogi asszisztens képzést?

Kis-Peti Eszter: Felnőttként, 30 évesen, jelentkeztem a képzésre. Az egyik oka annak, hogy levelezőn végeztem az az volt, hogy már alkalmazásban álltam, az akkori nevén, Baranya Megyei Bíróságon.
A másik tényező, ami miatt 2009-ben így kezdtem meg a tanulmányaimat, hogy akkor még pici volt a gyermekem.

Mit gondolsz, mi a jó oldala és mi az árnyoldala ennek a képzésnek?

Kis-Peti Eszter: A pozitívuma mindenképpen az, hogy jelentős többlettudást biztosít annak, aki elvégzi a képzést és ezen a területen kíván tevékenykedni.
Negatívumként talán azt tudnám előadni – bár én már régen végeztem – hogy kevés volt gyakorlati oktatás.
Egyébiránt ezt a másik oldalról is megtapasztaltam, hiszen a bíróságon én is részt vettem néhányszor  a tanulók oktatásában. Bár iratokba nem tekinthettek be, de legalább egy előre elkészített, kitalált nevekkel kitöltött (Arany Laci volt a vádlott és Izgágaság vétsége volt az ügy tárgya) iratborítót azért a kezükbe vehettek.

A képzettséged megszerzése után hol helyezkedtél el? Azóta is ebben dolgozol?

Kis-Peti Eszter: Mint az előzőekben válaszoltam, bírósági dolgozóként vágtam bele a képzésbe, és azóta is ott dolgozom, immár 21 éve.

Kiknek ajánlod a jogi asszisztens képzésünket?

Kis-Peti Eszter: Mindenképpen ajánlom azoknak, akik az igazságügy bármelyik területén dolgoznak. Legyen szó akár ügyészségről, a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézetek adminisztratív munkaköreiről, vagy a bíróságról. A munkájuk során egy megfelelő alaptudást biztosít ez a képzés, amire mindenképpen szüksége lenne annak, aki úgymond „az utcáról” kerül be az igazságügy berkeibe. Ami jelenleg is probléma a társszervek kapcsolataiban, hogy nem látnak bele egymás munkájába, munkafolyamatába. Ez a képzés az igazságügyi ügyvitel minden ágával foglalkozik.
Ugyanezt tudom elmondani a közigazgatási munkakörökben dolgozókról is, hiszen a képzésben a közigazgatási feladatokkal kapcsolatosan is jelentős tudást nyújt.

A beszélgetésünk során széleskörűen bemutatásra került a jogi asszisztens képzés, s annak  kihasználhatósága a munkaerőpiacon. Ha erről szeretnél információhoz jutni, vagy ha már tudod, hogy ezt szeretnéd tanulni, akkor ajánlom figyelmedbe február 3-án, online tartandó nyílt napunkat, ahol lehetőséged lesz megismerni a karunkat, kari szerveinket, a felmerülő kérdéseidet is felteheted!

Főkép: CQF-Avocat fotója a Pexels oldaláról