A mi kis falunk – Magyar vidék és magyar vígjáték

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

A sorozat nemrég ünnepelte a századik részét

A mi kis falunk kétségkívül az egész magyar sorozatgyártást felforgatta, amikor 2017-ben megjelent az RTL Klubon, és az évek alatt egyes elemei már teljesen beleivódtak a magyar popkultúrába. Rengeteg feltörekvő és már egy ideje a szakmában lévő színész is a sorozatnak köszönhetően tett szert országos ismertségre, valamint szintén részben A mi kis falunknak köszönheő, hogy a heti megjelenéses formátum népszerűvé vált az utóbbi időben a Jóban Rosszbanhoz és a Barátok közthöz hasonló napisorozatok mellett.

A sorozat története

Az alapkoncepció nem különösebben bonyolult, de rengeteg lehetőséget rejt magában – nem véletlen, hogy A mi kis falunk már a hetedik évadnál jár. Adott egy kis falu, Pajkaszeg, és az ott élő emberek, akiknek egy viszonylag széles skálán helyezkedik el a személyisége – és ebből számtalan komikus szituáció származik.

Korábban a nézők megszokhatták, hogy a kereskedelmi televízió magyar gyártású sorozatai rendre a fővárosban játszódtak, A mi kis falunk viszont gyakorlatilag az egész koncepcióját a „falura” építette. Ezért persze kapott hideget és meleget is, hiszen sokan kifogásolták a semmirekellő falusiak sztereotipikus ábrázolását, de ez a húzás egyértelműen bejött Kapitány Ivánnak (akinek egyébként többek közt az idén megjelent Gólkirályságot is köszönhetjük), hiszen egyrészt A mi kis falunk nagyon gyorsan a nézettségi listák tetejére került, másrészt azóta is számtalan sikeres és kevésbé sikeres (igen, rád nézek, Bödör Gáspár) „falus” sorozattal próbálkoztak a magyar csatornák.

A mi kis falunk tehát éveken keresztül szárnyalt. 2022 tavaszán azonban a sorozat nézettsége mégis hanyatlásnak indult. Nem kell félni, hiszen kategóriájában továbbra is viszonylag jól teljesít. Amit a különböző források rendre kiemeltek, az az, hogy abban az időszakban A konyhafőnök vitte a prímet, a két szériát pedig össze sem lehet hasonlítani – az egyik egy vígjátéksorozat, a másik pedig egy főzős műsor. Természetesen egy idő után minden sorozat elfárad, és A mi kis falunkat alapjaiban rengette meg az is, hogy több, elég fontos főszereplő is távozott az évek során, de egyelőre a lehetőségekhez képest állja a sarat.

falu

Szlovák gyökerek

A magyar sorozatgyártás esetében nem meglepő módon A mi kis falunk is csak liszenszelt. Az eredeti változat a szlovák Horná Dolná, ami hazájában szintén a legsikeresebb, legnézettebb műsorok közé tartozik. Ha egy kicsit jobban belenézünk, a két sorozat alapja szinte teljesen egyezik, még a szereplők nevei is, de persze az idő előrehaladtával egyre inkább elkezdtek megjelenni az eltérések. A mi kis falunkban egyébként az az igazán kiemelkedő, amiben objektíven lekörözi az alapszériát is, hogy remek színészeket vonultat fel, legyen szó veterán színészlegendákról vagy feltörekvő tehetségekről. Emellett látszik, hogy a magyar készítők a dizájnba is sokat fektettek, a főcím kifejezetten megkapó, az egész sorozat atmoszférája igényes.

A Horná Dolnának egyébként már 14 évada van, és a lengyelek is vetítik Górka Dolna címen. Ezenkívül a szlovák nagytestvérről szintén elmondható, hogy az utóbbi időben már nem produkál olyan számokat, mint fénykorában, de ez alapvetően normális jelenség.

Vicces-e A mi kis falunk?

A humor persze mindenkinek szubjektív, de alapjáraton A mi kis falunk még ennyi év után is viszonylag szórakoztató. Persze vannak erőltetett részek is (nem is kevés), néha túl van tolva az infantilizmus, a suttyóság és a tájszólás meg a beszédhiba, de alapvetően még ennyi év után is minden részben akad min nevetni. Aki elegáns angolhumorra, vagy egyéb finomságokra vágyik, az valószínűleg rossz helyen keresgél, de érthető, hogy este, fáradtan a nappaliban ülve sokaknak telitalálat a széria könnyed, egyszerű humora.

Magyar falu – magyar valóság

Ahogy már fentebb is említésre került, gyakran éri a sorozatok az a kritika, hogy túlságosan „prosztó”, és előnytelen képet fest a vidékiekről, amiben természetesen van igazság, néha azért sikerül átesni a ló túloldalára (a beszédhibából és a koszosságból vissza lehetne venni). Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez egy vígjáték, nem pedig dokumentumfilm. Másrészt pedig annak ellenére, hogy könnyű kiragadni a lusta közmunkások vagy éppen Bazsó figuráját, nem szabad elfelejteni, hogy bőven akadnak a szériában józanabb szereplők is, akik azért többnyire sikeresen ellensúlyozzák ezt a vonalat – legyen szó Erikáról (Lovas Rozi) vagy Tecáról (Bata Éva) a korábbi évadokban, vagy akár Katiról (Udvaros Dorottya) vagy Zsoltról (Fehér Tibor) de Reviczky Gábor és Schmied Zoltán apa-fia párosa is ide sorolható.

A többi szereplő furcsaságai pedig nem igazán sértőek – Laci (Bánki Gergely) vagy épp Stoki (Szabó Győző) valóban nem épp a legélesebb kés a fiókban, de hát a jó szitkomhoz változatos karakterek kellenek, és annak ellenére, hogy néha bugyuta helyzeteket raknak köréjük, egyikük sem elviselhetetlen.

A nagyvárosiak vidékiekről alkotott sztereotípiáit pedig nem valószínű, hogy egy RTL-es sorozatnak kéne megváltoztatnia. Különben is, valószínűleg ha A mi kis falunk akadémikusokról szólna, senkit nem érdekelne. A fővárosi-vidéki vita pedig annál mélyebben gyökerezik, hogy mi ezt most csak így megoldjuk. Az efféle sorozatoknál amúgy sem érdemes magasröptű szociológiai elemzésekbe bocsátkozni, hiszen a túlmagyarázás csak megöli a viccet.

Összességében tehát A mi kis falunk 2023-ban is a magyar falusi sorozat legsikeresebb példája, még akkor is, ha szigorúan véve nem is teljesen hazai. Elindított egy új trendet a magyar sorozatos világban, és még mindig egy viszonylag magas színvonalat képvisel, tehát senki sem vitathatja el a jelentőségét. Most pedig, hogy a sorozatok ennyire felértékelődtek, reméljük, hogy ez a növekvő színvonal itthon is még sokáig kitart.

A mi kis falunk jubileumi 100. részét április 22-én 20 órakor vetítette az RTL. 

Nektek mi a véleményetek a sorozatról? Írjátok meg nekünk!

A képek forrása: RTL, IMDB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük