Egy rég elfeledett patika rejtélye – „A méregkeverő patikárius” könyvajánló

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Egy elkeseredett, megcsalt amerikai feleség. Egy 18. századi patika, és annak titokzatos főzeteket és mérgeket keverő tulajdonosa. Egy ifjú, 12 éves, kíváncsi lány. De hogy mi köztük a kapcsolat? Ezt tudhatjuk meg Sarah Penner regényéből.

Ismeritek azt az érzést, amikor egy könyv szinte beszippant titeket, és úgy érzitek, Ti magatok is a szereplőkkel vagytok, ugyanúgy járkáltok a helyszíneken, mint ahogy ők, és szinte érzitek azt, amit ők éreznek? Mindig is szerettem olvasni, de sosem voltam az a tipikus könyvmoly, aki egy nap alatt kiolvassa a könyveket. Eddig életemben kétszer fordult elő ilyen velem: egyszer Agatha Christie „Tíz kicsi néger” című könyvénél, másodszor pedig Kosztolányi Édes Annájánál. Aztán a kezembe akadt Sarah Penner első regénye, „A méregkeverő patikárius”…

Már a könyv borítója is felkeltheti az ember érdeklődését, hiszen gyönyörű, színes, feltűnő kötésről van szó. A gyógyszerészi tanulmányaim miatt, valamint a rengeteg gyógynövényismeret okán számomra különösen érdekesnek tűnt ez a regény, így nem is kellett sokat gondolkodnom azon, megvásároljam-e.

Nem fogok hazudni, eleinte úgy gondoltam, ez is egyike lesz azoknak a polcon porosodó könyveknek, amiket lehet sosem fogok elolvasni, azonban egy unalmas, semmittevős napon kézbe vettem, és nekiálltam olvasni. Rengeteg könyv esetében fordul elő az, hogy több tíz oldalt kell várnunk, amíg beindulnak a cselekmények, az elején ez is picit vontatottan indul, viszont egyik pillanatról a másikra egy olyan izgalmas, rejtélyes történetben találjuk magunkat, hogy egy pohár víz miatt sem lesz kedvünk felállni a könyv mellől.

A történetről

A regény alapvetően két, időben teljesen más korban játszódó szálon fut, melyek egy idő után egymásba fonódnak. A történet egyik fele az 1700-as években játszódik Londonban, főszereplője pedig Nella, a patikárius, aki különböző megrendeléseket teljesítve mérgeket kever asszonyoknak, akik el szeretnék tenni láb alól a hűtlen férjüket vagy esetleg az elviselhetetlen, gyilkosságra készülő fivérüket. Nella üzlete mindaddig titokban és remekül működik, amíg egy rendelés folytán nem találkozik Elizával, egy 12 éves kislánnyal, aki teljesen felforgatja a patika és Nella életét. 

A másik szál szintén Londonban játszódik, azonban napjainkban. Caroline, egy amerikai nő egyedül utazik el a férjével közösen tervezett, tíz éves házassági évfordulós utazásukra, miután megtudja, hogy hitvese megcsalta egyik kolléganőjével. Egészen véletlenül egy kincskereső csapatban köt ki, akik a Temze partján, a vízben keresgélnek mindenféle régi, történelmi ereklye után. Caroline a kövek között lel rá egy fiolára, melybe egy kis szimbólum van belevésve. A lány, aki amúgy is érdeklődik a történelem iránt, kutakodni kezd, hogy rájöjjön, milyen rejtély húzódhat meg az üvegcse mögött. 

A női sorsok összefonódása

Ahogy szépen lassan megismerjük a történetből Nellát és Caroline-t, rájövünk, hogy helyzetük és sorsuk nagyon sok mindenben megegyezik. Mindkettőjük múltjában ott van egy férfi, aki átverte és megbántotta őket, s mindketten egy álca mögé bújva próbálnak erősnek tűnni úgy gondolva, problémájuk és korábbi sérelmeik ezzel megoldódnak.

A történetben, egyfajta kapocsként kettejük között, megjelenik Eliza, a tiszta lelkű fiatal lány, aki úrnője megbízásából találkozik Nellával, az elrejtett patikában. Eliza meglátja a méregkeverő, bizonyos szempontból sorozatgyilkosnak mondható patikáriusban a jót, és Nella egy idő után el is hiszi ezt neki, megszabadulva minden addigi, sötét folttól az életében, rájőve arra, mik is az igazán fontos dolgok az életben, és mik is azok a praktikák, amik valójában gyógyírt nyújtanak a régi sebeire.

Több száz évvel később, Caroline a fiola megtalálásával újraéleszti a történetet, felgöngyölíti a szálakat, és – akárcsak Nellát – őt is sok mindenre ráébreszti az évtizedekkel korábban élt gyermek, Eliza. Ahogy a regény összefoglalóján is olvasható: „a szerző első, mágikus realista regénye sötét titkokról, bosszúról, és arról, hogy segíthetik egymást a nők akár a több évtized távlatából is.”

Az írónőről

Sarah Penner egy Floridában élő írónő, akinek debütáló regénye, „A méregkeverő patikárius” azonnal a New York Times bestsellere lett. A könyv világszerte megjelenik, összesen 40 különböző nyelven. A hölgy egyébként házas, férjével és törpe tacskójával, Zoéval él Amerikában.

Szívből ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, akik szeretik az izgalmas, kicsit misztikus történeteket. Ha érdekel titeket, hogy követőtáborunk szerint mely irodalmi művek tartoznak a legjobb 10 közé 2021-ben, kattintsatok ide

Olvasásra fel!

Képek forrása: kép1, kép2

1 thought on “Egy rég elfeledett patika rejtélye – „A méregkeverő patikárius” könyvajánló

Comments are closed.