leves

A legegyszerűbb levesek

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ebédhez szól a nóta, ahogy tartja a mondás, de szerintem egy jó ebédhez dukál egy finom leves is! Megmelengeti a nyelved és a lelked egyaránt. A következő cikkben három pofonegyszerű levest hoztam el nektek, amit bárki össze tud dobni. Kevés alapanyag kell hozzá, olcsó, egyszerű és ráadásul gyors is! Ha követed a tippeket, amiket adok még el sem fogod tudni rontani, ezt megígérem neked! 

Köménymagos leves

Leves

Ehhez a leveshez rendkívül kevés hozzávalóra lesz szükséged. Összesen két teáskanál köménymagra, egy evőkanál lisztre, egy evőkanál pirospaprikára, sóra, borsra és természetesen vízre.  

Egy evőkanál zsiradékban (én személy szerint kókuszzsírt szoktam használni) kezdjük el megpirítani a köménymagot. Akkor lesz jó, amikor már érzed az illatát és hallod, hogy elkezdett kipattogni.
Ekkor lehet hozzáadni a lisztet és sűrű, folyamatos kevergetés mellett addig kell pirítani, amíg zsömlebarna nem lesz és megérzed a jellegzetes illatát. Ettől veszíti el a nyers liszt ízét, ezt nevezzük rántásnak. Ha elkészült a rántás, akkor mehet hozzá a pirospaprika.


Pár gyors mozdulattal összekavarjuk, és ügyelünk arra, hogy ne égessük oda. A fűszerpaprika rendkívül hamar oda tud kozmálni és akkor keserű lesz, ezt pedig nem akarjuk, ezért ha elkavartad, rögtön öntsd fel vízzel! Mindig készítsd a vizet elérhető közelségbe mielőtt beleteszed a rántásba a fűszerpaprikát így elkerülheted a kínos szituációkat. Ehhez a mennyiséghez én 3-4 bögre vizet szoktam önteni.
Miután felöntötted mehet hozzá ízlés szerint só és bors, valamint ha szereted, akkor egy fél erőleves kockát is belemorzsolhatsz, finom lesz az íze tőle. Ezután csak annyi dolgod van, hogy alacsony lángon addig főzöd a levesd, néha megkutyulva amíg el nem készül. Vigyázz, a köménymagosleves hajlamos kifutni, ezért jó ha a fél szemed rajta amíg fő! 

Tarhonyaleves 

LevesEz az én személyes “comfort food”-om, szerintem verhetetlen. Szükséges lesz hozzá egy szem krumplira, egy fej vöröshagymára, tarhonyára, egy kis fűszerpaprikára, sóra és borsra. 

Kevés zsiradékon kezd el megpirítani a tésztát, valamint pucold meg a vöröshagymát, vágd félbe és dobd azt is mellé. Amikor kap egy kis színt és felszáll az illata, mehet rá a fűszerpaprika.
Itt is készítsd magad mellé a vizet, nehogy odaégjen! Ha átkeverted, öntheted is fel! Mehet hozzá a felkockázott krumpli, a só és a bors. Főzd addig, amíg a krumpli megpuhul. A tálaláshoz tudom ajánlani a pirosaranyat, fel tudja dobni a leves ízét! 

Tavaszi zöldborsóleves 

Instagram bejegyzés: https://www.instagram.com/p/CaHM-c4sGtX/?utm_medium=share_sheet 

Itt a tavasz, csicseregnek a madarak, ráadásul manapság még a nap is kisütött! Nem lehet mást elképzelni mint egy könnyed és finom zöldborsólevest egy jó ebédhez!  

Az egészet egy kis zsiradékkal kezdjük, amit felhevítünk. Közepes lángon add hozzá a borsót, körülbelül 2-3 maréknyit, majd kezdd el megdínsztelni! Tegyél hozzá egy csokor petrezselymet és sűrű kavargatás mellett várd meg, amíg kap egy kis színt. Addig előkészítjük a zöldségeket. Pucolj meg két szál sárgarépát és egy szál fehérrépát, két kisebb szem krumplit és egy fél gumó zellert (vagy használhatsz zellerszárat is).

Leves

Ha jónak találod a borsót, azaz kapott egy kis színt mehet hozzá a felkarikázott répa és azt is pirítsd át egy kicsit! Be fogja színezni gyönyörűszép sárga színűre a zsiradékot.
Ha ez megtörtént öntsd fel elegendő mennyiségű vízzel, ez körülbelül egy bő liter, és tedd hozzá a maradék zöldséget is, felkockázva, avagy karikázva. Ízesítsd sóval és egész feketeborssal. Egy-másfél óra főzés után tálalhatod is, én általában galuskát szaggatok bele, vagy csigatésztát főzök hozzá!

Jó étvágyat!
Bence előző receptjét itt olvashatjátok.

Képek: saját