a-kozel-200-himnusz-emlekere-a-magyar-kultura-napja

A 200 éves Himnusz emlékére – A magyar kultúra napja

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Vajon mai magyar emberként mennyire ismerjük a kultúránkat?

200 éves a himnuszunk

Annak ellenére, hogy korabeli források alapján Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, a magyar kultúra napját 1989. január 22-e óta ünnepeljünk. Ha pontosak szeretnénk lenni, akkor Kölcsey ezen  a napon tisztázta le a  Hymnus kéziratát. A kézirat először 1829-ben Kisfaludy Károly Auróra című kötetében jelent meg, majd 1832-ben Kölcsey munkáinak első kötetében már az általa adott Magyar nép zivataros századaiból alcímmel került napvilágra. Megzenésítése Erkel Ferenc karmester nevéhez fűződik, 1844. július 2-án mutatták be a Himnuszt Nemzeti Színházban a zeneszerző vezényletével. 1848. augusztus 20-án került sor hivatalos állami ünnepségen történő bemutatására. 

Mindezek ellenére 1989-ben tartottak először ünnepséget a magyar kultúra napján.

Ezen a napon az eseménnyel összefüggésben több díj átadásra kerül. 1993 óta az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos szakmai elismeréseket is, a Márai Sándor-díjat, a közművelődési szakmai díjakat, az alkotói, közösségi díjat, a Közművelődési Minőség Díjat és a Minősített Közművelődési Intézmény címet, a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, a Kölcsey-emlékplakettet, a Magyar Kultúra Lovagja díjat is átadják az arra érdemes személyeknek.

Ezen a napon számos filmet bemutatnak a tévécsatornák. A Duna Televízión látható lesz Az aranyember 1918-ban készült némafilmes változata.  Ugyanezen a csatornán indul majd az Álmok álmodói című sorozat, amely Kölcsey Ferenc életét mutatja be. Az M5 műsorában pedig vetítésre kerül a Pál utcai fiúk című film.

A Magyar Nemzeti Múzeum is különböző kiállításokkal készül ezen a jeles napon és szeretettel várja az érdeklődőket.

 

Úgy gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy a történelmünk mellett az irodalmi és művészeti értékeinkkel is tisztában legyünk. Hiszen egy állam annál fejlettebb, minél műveltebbek az állampolgárai.

A korábbi cikkünket itt tudjátok elolvasni.

Forrás: hirado.hu

Kiemelt kép, Kép1, Kép2 , Kép3