A Karrier Iroda bemutatása

+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Pécsi Tudományegyetem törekszik arra, hogy az oktatásban a legjobbat nyújtsa hallgatói számára, ugyanakkor azt is fontosnak ítélik meg, hogy az egyetemi évek alatt kész felnőttet faragjanak belőlünk, amihez minden támogatást megadnak. A tanulmányaink során rengeteg tudással gazdagodunk, kapcsolatokat építünk, de egyéb készségeinket is tudjuk fejleszteni.

Nekem sajnos még nem volt alkalmam részt venni a Karrier Iroda tréningjein vagy kurzusain, de bízom benne, hogy a közeljövőben alkalmam nyílik majd rá, így örömömre szolgált, hogy a Karrier Iroda munkatársait kérdezhettem.

Miért jött létre a Karrier Iroda?

Magyari Beáta: A PTE Karrier Irodájaként kiemelt célunk, hogy az egyetemre belépő hallgatókat már az első pillanattól kezdve támogassuk önismeretük mélyítésében, kompetenciáik bővítésében és ezekre építve egy önazonos életpálya, karrierút megtervezésében. Emellett fontosnak tartjuk azt is, hogy hidat képezzünk a hallgatói lét és a munka világa között, olyan workshopok, tréningek, előadások tartásával, amelyek azoknak a készségeknek, „soft skilleknek” megfelelnek, ugyanakkor a fejlesztését segítik elő, amelyek az aktuális munkaerőpiaci trendeknek és a vállalatok elvárásainak is megfelelnek. Hazai és nemzetközi cégekkel együttműködve folyamatosan frissülő állás- illetve szakmai gyakorlati adatbázisunk rendelkezésre áll minden hallgató, friss diplomás számára.

Különböző típusú egyéni tanácsadásokkal (grafológia-, életpálya-, énmárka építés-, coaching, pszichológiai tanácsadás) segítünk a hallgatóknak tudatosabban tervezni, jó önismeretre alapozva dönteni, adott esetben pedig megküzdeni, átlendülni a különböző élethelyzetek hozta akadályokon (tanulási nehézség, párkapcsolati probléma, a választott pályában való elbizonytalanodás stb.)

Minden általunk szervezett programot hallgatóink ingyenesen vehetnek igénybe.

Milyen népszerűségnek örvendenek a meghirdetett programok?

Magyari Beáta: A meghirdetett programjainkat igyekszünk a hallgatók által jelzett igényekre, aktuális trendekre reagálva megtervezni, többek között a különböző tréningjeinken, workshopjainkon részt vevők által kitöltött kérdőívek visszajelzéseiből merítve, így örömmel mondhatjuk, hogy az Irodánk által szervezett események népszerűek a hallgatóink körében, korlátozott számban látogatható programjaink sokszor várólistások.

Nagyobb lelkesedés övezi a kredites kurzusokat?

Magyari Beáta: Szerencsére a tréningjeink is nagyon hamar betelnek, csakúgy, mint a kurzusaink. Az elmúlt évben három különböző, kreditért felvehető kurzust indítottunk, így a Tanulj tanulni tanulásmódszertani kurzusunk segítséget nyújt a megfelelő időbeosztás, illetve a leghatékonyabb tanulási technikák kialakításában, elsajátításában, a Karriertervezés I. kurzusunk elvégzésével a hallgatók önismeretüket, különböző egyéni- és társas kompetenciáikat fejleszthetik, ugyanakkor az egyéni karrierút megtervezéséhez, átgondolásához is támpontokat kapnak. Az Önérvényesítés a munkaerőpiacon kurzusunkon résztvevők a releváns munkaerőpiaci folyamatok bemutatásán keresztül elsajátíthatják a klasszikus álláskeresési technikákat, beleláthatnak a munkáltatói kiválasztási folyamatba, ugyanakkor segítséget kapnak szakmai önéltrajzuk összeállításához, motivációs levél írásához.

A 2021/22-es tanév őszi félévétől, 1 év kimaradást követően, újra el szeretnénk indítani a Karriertervezés II. kurzusunkat, amellyel a munkaerőpiacra történő kilépésben segítjük a hallgatóinkat, legyen szó szakmai gyakorlatra való jelentkezésről vagy akár egy teljes munkaidős állás megpályázásáról.

A kurzuson résztvevők az adott témához kapcsolódó ismereteiket nem a megszokott, frontális oktatás keretében sajátítják el, hanem interaktívan, tréningmódszereket tartalmazó feladatok során ültetik át a gyakorlatba, ezért a kurzusokon résztvevők száma korlátozott. Az a tapasztalat, hogy a kurzusfelvétel első 3 percében már betelnek a helyek, de a jó hír az, hogy nincs egy bizonyos egyetemi évhez kötve a teljesítésük, így aki véletlenül lemarad, a következő félévben vagy évben újra felveheti őket.

 

Körülbelül hány hallgató vesz részt adott félévben valamilyen programon?

Magyari Beáta: A 2020/21-es tanév tavaszi félévében 2 nagyobb előadást szerveztünk (Szívek és szavak, az erőszakmentes kommunikáció, mint megoldás – Rambala Éva előadóval; Ébresztő! – Motiváltan egy jobb életért – Novák Csaba és Almási Gábor előadókkal), melyeket a kialakult pandémiás helyzethez igazodva az online térbe helyeztünk át.

A jelenlétiben megszervezett előadásokhoz hasonlóan, ezúttal is megteltek a virtuális terem padsorai, Rambala Éva előadását például 239 néző követte élőben, és utólag még közel 150-en tekintették meg az előadásról készült rögzített felvételt.

2021–es tavaszi félévben szervezett workshopjaink:

  • Ébresztő!- Motiváltan egy jobb életért című workshopon a résztvevők gyakorlati útmutatást kaphattak arra, hogy bizonyos feladatok segítségével hogyan változtathatnak berögzült, nem a személyes céljaikat támogató szokásaikon.
  • Public Speaking and Presentation Skills névvel a külföldi és magyar anyanyelvű hallgatóknak szerveztünk angol nyelven prezentációs technikákat fejlesztő workshopot.
  • Mint a Mátra – workshop a megélt pillanatokért névvel egy rendhagyó workshopot is meghirdettünk, ahol a résztvevők kiszállva a mindennapi mókuskerékből, megtapasztalhatták a lassulás, a befele figyelés jótékony, feltöltő energiáit, a jelen pillanatra fókuszálhattak, megélhették és értékelhették életük „itt és most” történéseit.

A kiscsoportos workshopjainkra meghirdetett helyeink is hamar elkeltek.

Előző évekhez hasonlóan, a 2021/2022-es tanév őszi félévében ismét megtartjuk a kifejezetten elsőévesek számára szervezett beléPTEtő gólyatréningjeinket, ahol gólyáink élményalapú eszközök segítségével ismerkedhetnek meg egymással és az egyetemen fellelhető lehetőségekkel. Ezidáig a különböző karokról több mint 1500 gólya vett részt a gólyatréningjeinken, hogy a közösségépítés mellett jelképes puttonyukat sok hasznos információval, tanáccsal tömjék tele, és ezáltal magabiztosabban, bátrabban tudjanak a még ismeretlen egyetemista lét kihívásai elé nézni. Idén 1100 gólya felkarolására készülünk.

Tanácsadásaink egyéni formában zajlanak és előzetes regisztrációhoz kötöttek, félévente több mint 100 hallgató regisztrál és veszi igénybe a segítségnyújtás ezen formáját.

pte_karrier_iroda

A koronavírus hogyan befolyásolta a programokat, lehetőségeket? Megcsappant a számuk?

Magyari Beáta: Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a pandémiás időszak nehézségeire viszonylag hamar és megfelelően tudtunk reagálni, így sem a programok, sem a jelentkezők számában az előző évekhez viszonyítva érdemi eltérést nem tapasztaltunk. Igyekeztünk az online térbe átültetett programjaink, így a tréningjeink és workshopjaink megszervezésekor és megtartásakor is létrehozni azt a biztonságos teret, amiben a résztvevő hallgatóink bátran megnyílhatnak, és belecsempészni a személyességet, a közvetlenséget, hogy tudják, a körülmények ellenére is számíthatnak ránk.

Azt tapasztaltuk, hogy a koronavírus előtti időszakhoz képest az önismeret fontossága hangsúlyosabbá vált, igaz, ez a tendencia globálisan is megfigyelhető, így ezekre a hallgatói igényekre is igyekszünk megfelelő módon reagálni.

A PTE Mentorklubot is a Karrier Iroda hívta életre?

Magyari Beáta: 2018 óta működik Irodánk koordinálásával az egyetem mentorhálózata, amely az EFOP 3.4.3. pályázat támogatásával működik, és a lemorzsolódás megakadályozását szolgálja. A 10 karról pályázat útján kerültek kiválasztásra a hallgatói és oktatói mentorok, akik teljes szívvel végzik munkájukat és segítik azokat a hallgatókat, akiknek nehézségei akadnak a tanulásban, vizsgázásban vagy akár az egyetemi rendszerben való eligazodásban.

Melyek a főbb célok a jövőre vonatkozóan?

Magyari Beáta: A 2020/21-es tanév tavaszi félévében főként a kompetenciafejlesztésekre, és a középiskolások pályaorientációjának a segítésére helyeződött a fókusz, illetve fejlesztések indultak el a munkaerőpiacra felkészítő szolgáltatások területén, ezt szeretnénk további programokkal megalapozni.

Nagyon sok a tervünk, újabb tréningekkel, a sikeres elhelyezkedést szolgáló hasznos programokkal készülünk, érdemes közösségi oldalainkat követni, Facebook-on  és Instagramon is fent vagyunk, ptekarrieriroda illetve #ptekarrieriroda néven találtok meg bennünket. Ha nyomtok egy lájkot, akkor minden általunk szervezett programról értesülhettek!

Számos oka van annak, hogy a Karrier Irodára odafigyeljünk és éljünk az általuk kínált lehetőséggel. Néhányat szeretnék is kiemelni ezek közül. Ahogy ez az interjú alapján is kiderül, a Karrier Iroda a hallgatók támogatása és személyes kompetenciáinak fejlesztése céljából alakult meg. A kínált kurzusok, tréningek, előadások lehetőséget adnak arra, hogy magunkat fejleszthessük, ezáltal hozzáértőbbek, magabiztosabbak és sikeresebbek legyünk az élet számos területén, így a tanulásban és a munkánkban is. A Karrier Iroda által meghirdetett kurzusok, amellett, hogy elvégzésükkel fejlődhetünk, Campus kreditet is érnek, ami azt jelenti, hogy egyszerre tudjuk a teljesített kurzust elfogadtatni, és még a képességeink is javulhatnak a félév folyamán.

Számos egyetemi szakon elvárás, hogy a diplomaszerzés előtt szakmai gyakornoki munkában vegyenek részt a hallgatók. Érdemes olyan helyet találnunk, ami kapcsolódik az érdeklődési területünkhöz, mert könnyen előfordulhat, hogy ha jól dolgozunk, akkor akár az adott cégnél el is tudunk helyezkedni a diplomaszerzést követően. A Karrier Iroda saját közösségi oldalain, illetve honlapján gyakran tesz közzé ilyen lehetőségeket, amelyekre érdemes figyelnünk.

Akik szeptembertől gólyaként kezdik meg a tanulmányaikat a Pécsi Tudományegyetem falain belül, mindenképpen érdemes szemmel tartaniuk a Karrier Iroda programjainak kínálatát. Remélem, hogy cikkemmel tudtam újat mondani a már egyetemista hallgatóknak is, és jobban figyelnek majd az ilyen programokra.

Bízom benne, hogy a cikkem hűen össze tudta foglalni a Karrier Irodában rejlő lehetőségeket. Azt tanácsolom, hogy éljünk velük, amíg megtehetjük.

Kérdéseimre Magyari Beáta válaszolt, ezúton is szeretném megköszönni neki, illetve a Karrier Iroda munkatársainak a segítséget a cikk elkészülésében.

 

 

Felhasznált forrás

Képek forrása: 1, 2