A Funko POP! figurák világa – Interjú Szabó Dáviddal

+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A bólogatós figurák a reneszánszukat élik manapság, azonban nem csak most ilyen népszerűek. Az 1960-as években is gyártották már őket Amerikában, főként baseball játékosok mására. A leginkább megkülönböztető jegyük a nagy, kerek szemek és a testhez képest hatalmas fejforma, ami egy rugóhoz kapcsolódik, amin a fej mozog, ebből jön a név, bólogatós figura.

A Funko.Inc, a Funko POP! figurák gyártója a jelenlegi popkultúrához köthető figurasorozatot 2011-ben kezdte el gyártani, majd folyamatosan szerződött nagy filmstúdiókkal, hogy a tőlük megvásárolt jogok lehetővé tegyék a filmekből és sorozatokból ismert figurák gyártását. Forgalmaznak továbbá kulcstartókat, kiegészítőket, plüssöket és még sok mást. 

Jómagam is érdeklődést mutatok a Funko POP! figurák iránt, azonban sosem tudtam, hol kezdjem és mire érdemes figyelni. Ebben a cikkben egy ismerősömet, Szabó Dávidot kérdezem a figurákról, aki igen jelentős mennyiséget tudhat a gyűjteményében, és szinte megszállottan gyűjti őket. 

Hogy kerültél először kapcsolatba a Funko POP! figurákkal?

Szabó Dávid: A barátnőmtől kaptam karácsonyra egyszerre 8 darabot, pár Pennywise figura volt.

Mi fogott meg bennük leginkább?

Szabó Dávid: Emlegettem akkoriban neki, hogy milyen jól néz ki, de sose akarnék belekezdeni a gyűjtésbe, mert annyiféle van belőle, hogy sose érnék a végére, ha mindegyik meglenne, ami tetszik. Talán pont ez volt a baj, hogy nem is tudtam abbahagyni, mert például egy teljes szett egészen egy darabostól akár az 50 darabig is terjed, így ha mondjuk, egy olyan szettből van meg 5 darab, ami 10 darabos, azért az ember már csak-csak összeszedi azt a maradék 5 darabot is, hogy teljes legyen a sor.

Emlékszel, hogy melyik volt a legelső figurád? 

Szabó Dávid: A Pennywise figurák a képen.

Van olyan darab, amihez nagyon kötődsz? 

Szabó Dávid: A gyűjteményem szinte összes darabjához. Kétféle gyűjteményem van. Az egyik befektetés, a másik személyes. Ami személyes, azok mind olyanok, amik a régi, gyerekkori sorozatokat, filmeket és játékokat idéznek. De van olyan figura, amiket én készítettem saját kézzel, mert sajnos a Funko nem gyártotta le őket, és nem is tervezik sajnos. Ezek a Final Fantasy figurák. Nagyon szeretem a horror témát, és a gyűjteményem 70%át csak ezek teszik ki, utánuk jönnek a videójáték figurák, animék, sorozatok vagy egy-egy ikonikus karakter, esetleg meme a poén miatt (Tyler Durden, Homer Simpson meme).

pop

Összesen hány darab van a gyűjteményedben jelenleg?

Szabó Dávid: Erre van egy alkalmazás, a Funko app, ezzel szoktam általában számontartani a figuráimat, és mutat egy nagyjábóli értéket, de sajnos ez sose mérvadó, olyan 20%ot még rá lehet számolni, mivel sajnos a rendes gyűjtemény számát se adja vissza, mert volt egy frissítés az alkalmazásban, és eltűnt belőle pár figura, valamint nem is jelzi most az alkalmazás, de olyan 400-420 darabra tippelném.

Ha úgy döntenél, eladod mindet, piaci áron mennyit érnének?

Szabó Dávid: Ugyanezen applikáció szerint 356 darab figurám van, ami igazából több, de erre a számra ő 9631 eurot kalkulált. A valós szám 10.000 euro felett van.

Mekkora értékvesztést kell kalkulálni a bontott dobozú figuráknál? Létezik egyáltalán ilyesmi itt, mint a modellautóknál például? 

Szabó Dávid: Sokszor nagy viták születnek ebből. Ugyanis valaki azt mondja, hogy csökken, valaki azt, hogy semmi se változik, itt inkább az ember becsületén múlik, hogy elmondja, bontott, és mondjuk, 10%al kevesebbet kér érte. De egy dobozon nagyon nehéz észrevenni, hogy ki lett bontva mivel ezek nincsenek leragasztva, és ha valaki nagyon óvatos, akkor meg se látszik a bontás. Ami itt az, ami valóban értékvesztéssel jár, inkább a szakadás vagy horpadás a dobozon. A tábor mindig két részre szakad. Van, aki dobozban gyűjti, és egy kis karctól is összeomlik a lelke, és van, akit nem érdekel az 1mm-es szakadás, mert nem a dobozt veszi, hanem a figurát.

Mi alapján választod ki, hogy melyik lesz a következő, amit megveszel?

Szabó Dávid: Régebben mindig azt a témát kerestem, ami illik hozzám, vagy egy jó emléket idéz. Most már inkább az olyan figurákat keresek, amiről tudom, hogy nagy a kereslet rá, vagy növekedni fog az értéke.

Mennyire éri meg kereskedni velük? 

Szabó Dávid: Szerintem nagyon jól lehet velük kereskedni. Mostanában, amik meg szoktak jelenni figurák, pár perc alatt elkapkodják őket, majd miután minden weboldalról elfogytak, eBay-en 5szörös áron lehet velük találkozni és viszik az emberek.

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki belekezdjen ebbe? 

Szabó Dávid: Rengeteg hely szükséges, ugyanis nagyon hamar el lehet érni az 50-100darabot. De én a kezdőknek mindig a mystery boxokat javaslom, olcsók is, és 90%, hogy biztos lesz benne olyan figura, ami tetszik. Valamint olyan figurákat is lehet benne találni, amik visszahozzák a box árát, egy ideig nagyon sokat kereskedtem ezzel, de most már helyhiánnyal küszködök. Még régebben videókat is csináltam TikTokra, amiben a mystery boxokat nézem meg, hátha valaki kedvet kap. 

@davidoff9402 https://www.ebay.de/itm/294853796510?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=707-127634-2357-0&ssspo=8nynnwips9m&sssrc=2349624&ssuid=kz-1ijzxt6a&var=&widget_ver=artemis&media=COPY#horror #jason #pinhead #funko #lootbox #mysterybox #unboxing #asmr ♬ eredeti hang – Davidoff

Pontosan mi olyan értékes 1-1 figurában? Vannak limitált számban gyártott darabok?

Szabó Dávid: Vannak limitált számban is figurák, de van olyan, amit egyszerűen már nem gyártanak, és csak viszonteladóktól lehet megszerezni. Példaképp említem, hogy erre a párosra nemrég volt licit eBay-en. Nem tudom, hogy végül mennyiért ment el, de nem valószínű, hogy megállt 14.600 dollárnál, ami jelenlegi árfolyamon 5.127.000 forint.

Átlagosan mekkora értéknövekedésre lehet számítani évek távlatában? 

Szabó Dávid: Ez nagyon sok mindentől függ, de átlagban 3-5-szörös a növekedés, persze van olyan, ami csökken vagy épp stagnál. Általában egy figura értékét mindig a hype vagy a hírek határozzák meg. Csúnya példaként élve, Erzsébet királynős Funkonak 15€ volt az alapára, senkinek se kellett. Ott porosodott a polcon minden boltban, majd miután meghalt, hirtelen mindenkinek kellett a figura, és 100-150 €-ért mentek eBay-en, és vitték, mint a cukrot. Azóta már újra lement az ára 15-20€-ra. Sokat befolyásol egy film vagy játék bejelentés, esetleg halálhír. Ilyenkor hirtelen mindenkinek kellenek a figurák.

Milyen tanácsot tudnál adni egy kezdő gyűjtőnek?

Szabó Dávid: Aki befektetésként gondol rá, annak azt tanácsolom, hogy legyen egy raktára, ahol tárolhatja. Idő, hely és türelem kell hozzá, ugyanis van olyan figura, ami évekig állni fog, mire valaki megveszi vagy felmegy az ára. A hobbigyűjtőknek saját célra meg annyit tanácsolnék, hogy először nézze meg, hány figurából áll egy szett. Ha valaki azt mondja, hogy elkezdi gyűjteni a Dragon Ball Funko-t, akkor ott minimum 200-300 figurával kell számolni. Egyszerűbb, ha valaki csak úgy áll hozzá, hogy kiválaszt egy témát vagy csak a kedvenc játékát, hogy ne összevissza legyenek a figurák, vagy ne vesszen el benne, hogy minden témából van 1-1 figura, mert sose fog a végére érni.

Köszönöm, hogy válaszoltál! További jó gyűjtögetést!

Dávid válaszaiból megtudhatjuk, hogy ezen figurák gyűjtéséhez kell egy nagy adag lelkesedés, szeretet, na meg rengeteg hely is. Aki azonban mégis erre adja a fejét, az többet nem lesz egyedül, a rengeteg apró szempár tekintete meg fogja tölteni a szobát, az egyszer biztos. 

Ti gyűjtötök valami érdekeset?

Ha téged inkább a kosaras és focis kártyák gyűjtése érdekel, akkor semmiképp ne hagyd ki a cikkem ebben a témában sem!

1 thought on “A Funko POP! figurák világa – Interjú Szabó Dáviddal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük