a-dune-konyvajanlo

A Dűne könyvajánló

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Dűne Frank Herbert egyik leghíresebb regénye, ami alapján filmadaptáció is készült. Először 2020-ban a film előzetese miatt találtam rá a Dűnére. Abban az évben el is kezdtem olvasni, azonban nem jutottam végig rajta. Idén viszont sikerült is befejezni, szóval most már végre írhatok nektek róla. 

Dűne – filmkritika

Frank Herbert sci-fi könyvsorozatának első kötete 1965-ben jelent meg Dune címmel. Több díjat is nyert megjelenésekor és sok sci-fi könyv és filmalapkövévé vált. Magyarul 1987-ben két részben, Békés András fordításával A Dűne címmel jelent meg.

 

Én 2020-ban, mikor először kezdtem el olvasni, még nem tudtam, hogy két részre van szedve. Ami azért volt sajnálatos, mert a 2. részének a végén voltak a függelékek. A függelékek ilyen könyveknél nagyon fontosak, ugyanis nélkülük nehéz megérteni a világot, amibe belecsöppenünk. A függelékek leírást tartalmaznak a szereplőkről, idegen szavakról és fogalmakról. 

Manapság már ritka a függelékek használata regényekben, gyakran azért, mert a főszereplő is új a világban, amit be kell mutatni, és vele együtt ismerjük meg azt. A Dűnében viszont egyből belekerülünk a közepébe. A világ tömény, teljesen felépített, ami elsőre kicsit sok lehet. Tanulva hibáimból, másodszorra már 2019-es kiadást kezdtem el olvasni, ami már egyben jelent meg. Végig is olvastam, szóval jöjjön egy rövid bemutató.

A Dűne a messzi jövőben játszódik, az Imperiumban, ahol volt egy háború emberek és gépek között, aminek következménye az lett, hogy az összes gépet elpusztították és tilos mesterséges intelligenciát létrehozni. Épp ezért a gépeket emberek helyettesítik, ilyenek például a mentátok, akik magas intelligenciával és számítóképességgel rendelkeznek. Az Űrliga tagjai viszont nagy mennyiségű fűszer fogyasztása után képesek navigálni bolygók között, ezzel helyettesítve a gépeket.

Az Imperium élén a Császár áll, alatta helyezkedenek el a Házak és az ő alattvalóik. A Bene Gesserit pedig a vallási vezetők. A Bene Gesseritben csak nők vannak, akiket külön iskolákban képeznek ki, ahol megtanulnak manipulálni és használni különleges képességeket. Mivel sokan nem bíznak és félnek tőlük, tulajdonképpen törvényen kívül állnak, akár a császár alól kibújva is cselekedhetnek.

A történet elején az Atreides háznak el kell hagynia bolygóját, a Caladant. Erre azért van szükség, mert a császár Leto herceget kérte meg arra, hogy átvegye az Arrakist. Az Arrakis, más néven a Dűne, az egyik legfontosabb bolygó az Imperiumban, mert a rajta élő homokférgek termelik a fűszert, ami a legértékesebb anyag ebben a világban. 

A Dűne a Harkonnen Ház kezében volt eddig, emiatt nagyon meggazdagodtak és az egyik legbefolyásosabb házzá váltak. Az Atreides Ház pedig jó kapcsolatot ápolt sok Házzal emiatt a császár tartott attól, hogy átvehetik a hatalmat. Pont ezért adta nekik az Arrakist azt remélve, hogy a Harkonnenek majd buszút állnak emiatt Leton.

A főszereplőnk Paul az Atredies Ház tagja és örököse. Apja Leto herceg a Ház vezetője, anyja Jessica a Bene Gesserit tagja és fiát a Bene Gesserit módszereire tanította. Amikor megérkeznek Paul rögtön hall a pletykáról, miszerint a fremenek úgy hiszik ő lehet a megváltójuk, akiről a jóslatok szólnak. Paul eközben apjával próbálja beindítani a fűszerbányászatott és hasznát venni a sivatagi erőnek, a fremeneknek, akikkel a Harkonnenek szövetség helyett csak harcoltak.

A regény szerkezete érdekes, a fejezeteket egy-egy részlet választja el. Ezek a részletek viszont van, hogy elspoilerezik mi fog történi. Ez engem volt, ahol nagyon zavart. Ha úgy érzed ez téged is zavarna nyugodtan ki lehet őket hagyni, és a végén végig olvasni őket. Bár gyakran vannak fejezetek egy áruló szemszögéből így is kihagyva egy jó kis csavart. 

Alapvetően nem olyan könnyű olvasmány, mint a mai regények, de mindenképpen megéri.  Azonban, ha a 150. oldalig nem fog meg, nem valószínű, hogy később igen. Ha láttad valamelyik adaptációját és az tetszett, a könyv is tetszeni fog. Grantálom, ha szereted az ilyen fajta sci-fit és a jól felépített világokat, nem fogsz csalódni. Hasonló sci-fis könyvajánlóért kattintsatok ide.

források: kiemelt, kép1, kép2, kép3, kép4