a-3d-nyomtatott-etelek

A 3D nyomtatott ételek vagy a rovarfalatok a jövő ízei?

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
5

Belegondoltál már abba, hogy egyszer le kell mondanod a kedvenc ételeidről? Hamarosan az általad kedvelt szárnyas és sertéshúsok eltűnhetnek az éttermek kínálataiból. Néhány éven belül előfordulhat, hogy az ízeltlábúak és a 3D-s ételnyomtatás fog megjelenni a konyhákban. Viszont Te ugyanúgy jóízűen fogyasztod majd ezeket? 

A húsfogyasztás kapcsán napjainkban az etikai vonatkozás mellett az is felvetődik, hogy védjük a Földet, gondoljunk a jövőnkre. A tudósok is egyre többször szólalnak fel amellett, hogy a mai húsfogyasztás hosszútávon már nem fenntartható. Az egyre gyarapodó népesség hatalmas gondot okozhat, ugyanis egyes becslések szerint 2030-ra 8,6 milliárdra, 2050-re 9,8 milliárdra, a századfordulóra pedig akár 11,2 milliárdra is nőhet. Tömegek éhezhetnek, szomjazhatnak, amelynek elkerülése miatt, azonnali lépéseket kell tennünk. 

Hús a laboratóriumból?

Az állattenyésztési ágazat az üvegházhatású gázkibocsátásnak csaknem 15%-áért felelős. Továbbá a hús fogyasztás okolható a szívbetegségek, a rák és a legtöbb egyéb halálozási ok kialakulásában. 2017-ben egy amerikai kutatás rávilágított arra, hogy a lakosság 39%-a több növényi eredetű élelmiszert kezdett el fogyasztani a hús fenntarthatósága kapcsán.

A holland tudósok évekkel ezelőtt sikeresen állítottak elő laboratóriumi körülmények között húst tehenek őssejtjéből. Az Oxford Egyetem munkatársai évekkel ezelőtt készült tanulmányban rávilágítottak arra, hogy a jövőben költséghatékonyabb és környezetkímélőbb lehet az efajta előállított hús, a napjainkban megszokottól.

Nyomtatott stake

2018-ban egy izraeli startup létrehozott egy saját tervezésű stake-et. A céljuk az volt, hogy minél ízletesebb és lédúsabb legyen, és valóban úgy nézzen ki, mint az eredeti, mint látszatra és élvezeti érték kapcsán is. Szerintük a hús négy fő összetevője az izom, annak zsírja, a mioglobin (a gerincesek izomszövetében található oxigénmegkötő fehérje) és a kötőszövet, ezek mind megtalálhatók a 3D nyomtatóval előállított élelmiszerekben.

Hogyan néz ki a nyomtatás?

Napjainkban a 3D nyomtatás meglehetősen egyedülálló és ritka technológia számos iparágban. A gép rétegeket nyomtat, amelyekbe különféle tulajdonságok ágyazódnak be a nyomtatási folyamat során. Ide tartozik az íz, a szín és minden egyéb információ, amelyet a fogyasztó a késztermék elfogyasztása során észlel. Napjainkban a technológia hatalmas hódítást kapott, mivel a fogászati ​​iparban már teljes mértékben ki van használva.

Nyomtatott csoki? Lehetséges!

Kivétel nélkül szinte bármi előállíthatóvá válhat a technológia használatával. Azonban minden étel alkotói elemei különbözőek, így adódhatnak bonyolult folyamatok is. A csokoládé nyomtatóanyaga például könnyen formálható az olvadt állapotának köszönhetően. Érdekesség, hogy az olvadt állapot rendkívül hamar szilárddá változik. Még kevesen tudják, viszont már hazánkban is kapható ilyen termék, a legismertebb ilyen vállalat, a csokiszirupairól ismeretes Hershey’s

3D nyomtatott pizza

A pizza megjelenése i. e. 3. századra tehető, ahol a dél-itáliai görög kolóniáknál említik először. Azonban a XIX. században az olasz bevándorlók által a pizzakészítés mestersége eljutott Amerikába és azóta meghódította az egész világot is. Már megjelent olyan eszköz, amely képes úgynevezett lepényt nyomtatni, amely a meglévő három fúvókájának köszönhetően képesek a tésztát, a paradicsomszószt és a sajtot is adagolni.

A felgyorsult életünknek köszönhetően a rendelés kiszállításának megvárása sok bonyodalmat okoz, amelyre jó megoldást nyújthat ez az eszköz. Ugyanis 5 perc alatt képes a teljes pizzát legyártani és a sütésre kell csak több időt szánnunk. A gyorsaság kiemelése mellett mindenképp fontos tényező az is, hogy a tészta vastagságának beállításának köszönhetően a ropogóság is teljesen beállítható. 

étel

Ízeltlábúak az asztalon

A világ számos kultúrájában szinte hétköznapi ételnek számít a sült tücsök, vagy a kukacok fogyasztása különböző fűszerezéssel főételként, vagy akár nassolásként is. Egészséges ételnek mondhatók ezek az élőlények, ugyanis magas fehérje és tápanyagtartalmuk kapcsán a napi tápanyagbevitel és energiaszükségletet jelentősen tudják pótolni.

Számos túlélő televízióműsorban is megmutatták a nézőknek, hogy zűrös helyzetekben akár életmentő is tud lenni egy jól megválasztott rovar elfogyasztása. Azonban mielőtt a szabadba erednénk és elkezdenénk a rovarokat étkezni, és gyűjtögetni, érdemes tanulmányozni őket, hogy melyek lehetnek ehetők számunkra. 

Amerikában végzett újabb kutatások alapján a 3D nyomtatással készült termékek és szolgáltatások bevétele az évtized közepére meghaladhatja akár a negyvenmilliárd dollárt.  Az “újhullámú” ételek a jövőben akár az éhezést is megszüntethetik. A kérdés egyedül az, hogy fel vagyunk-e arra készülve, hogyha eljön az idő, átálljunk-e az effajta ételek elfogadására és elfogyasztására. 

Kép forrása: 1, 2, 3, 4

1 thought on “A 3D nyomtatott ételek vagy a rovarfalatok a jövő ízei?

Comments are closed.