A 10 leggyakoribb szobatárs típus

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Amint kiszabadulunk az otthon biztonságos kapui közül, majd egy messzi városba megyünk továbbtanulni, és nem tudunk vagy akarunk albérletet fizetni, akkor kiváló lehetőség a kollégium és annak minden velejárója. Ha még nem laktunk kollégiumban, egy teljesen új élmény lesz számunkra mind a várakozás, hogy vajon ki lesz a szobatársunk, és vajon jól kijövünk-e, mind az, hogy magunkra vagyunk teljesen utalva. 

Lehetséges ismerősökkel is menni, majd szobát foglalni. Ez a könnyebbik lehetőség, hisz egy összeszokott társasággal mindig rugalmasabb minden. De mi van akkor, ha nem ismerünk senkit, és egy teljesen új városba kerülünk ismeretlen diákokkal? Akkor bizony alkalmazkodni kell, ebben a cikkben pedig a 10 leggyakoribb szobatárs típust fogom bemutatni, akikkel a felsőoktatás kollégumaiban találkozni lehet. Egy korábbi cikkem a kollégiumok bemutatásáról itt található.

A kaszanova

Kezdjük a listát a leggyakoribb típusú diákkal. A szobában ritkán van jelen, ennek gyakorlatilag egy oka van, barátnőt keres, vagy épp vele van. A tanulás ismeretlen fogalom számára, táplálkozási szokásai rendszertelenek, gyorsétteremben vagy utcai árus előtt gyakran látni megfordulni. A lakótársak közös filmezéseiből mindig kimarad, de a beszélgetésekbe néha beugrik, ha épp van ideje. Gyakran esik be egy lánnyal az éjszaka közepén, de erről általában megfeledkezik szólni a szobatársainak, akiket reggel elég kellemetlen élmény érhet.

A party ördöge

Szinte mindenben megegyezik az előző típussal, ő azonban – többnyire – nem egy lány miatt nincs a szobában, hanem bulik miatt. Gyakran esik haza részegen, csörömpölve, de az sem ritka, hogy nem egymaga érkezik. A vírus időszakában felszívódtak ezek a diákok, azonban nemsokára megint felkelnek téli álmukból, és gőzerővel bepótolják a kimaradt bulikat. 

A kocka

A korábbi típusokkal ellentétben a kocka diák szinte mindig megtalálható a szobában. Vagy filmezik, vagy sorozatot néz, esetleg játszik, zenét hallgat, nagyon ritkán tanul is. Beszélgetni nem szeret, nagyon csendes, a többiekkel nem jár el sehova, az előadásokra rendesen bejár.

A magamutogató

Kényszert érez arra, hogy a lakótársait lenyűgözze habtestével. Pólót ritkán látni rajta még télen is, jobb esetben egy nadrág fent maradt valahogy, rosszabb esetben az sem. 

A halogató

Ez a típus főként a felsőbbéveseknél elég gyakori, ugyanis ők már tisztában vannak pár trükkel, így nem érzik szükségességét annak, hogy rágörcsöljenek a tanulmányaikra, félév közepe felé nekiállnak szép komótosan tanulgatni. Addig az elfoglaltságaik közé tartozik a főzés, mások magánéletével való foglalkozás, de van még buli, udvarlás és a többiek idegesítése is.

A népszerű

Általában nincs a szobában, de ha igen, akkor nagyon ritkán van egyedül, többnyire mindig ott van vele a barátja vagy barátai, de szinte bárkit felhív, és nem nagyon szokta érdekelni, hogy a társait ez zavarja-e. 

A bunkó

Ezt a típust többnyire a szobatársai igényeire teljes mértékben való fittyet hányás jellemzi. Neki teljesen mindegy, hogy aludni vagy tanulni akarnak mellette. A kilincs lenyomása ismeretlen fogalom, ahogy a szék felemelése is betoláskor és kihúzáskor, a billentyűzetet szinte muszáj csapkodni az éjszaka közepén, illetve égetni a lámpát a másik felé fordítva is bevett szokás.

A mormota

Már a nevéből is érezni lehet, hogy ez a típusú diák rengeteget alszik. Alszik éjszaka, de napközben is beiktat sziesztákat. Igazából a legkellemesebb szobatárs, nem sok gond van vele, csak talán az, hogy tekintettel kell lennünk rá, amikor épp délutáni szundit tart, ezért nem lehet se hangosan zenét hallgatni, se telefonálni, se beszélgetni a szobában. 

A stréber

Kiváló tanuló, mindig a jegyzeteit bújja. Amikor nincs a szobában, akkor valószínűleg a tanulmányaival kapcsolatos dolgokat intézi, netán előadáson van. Ritkán iszik, szereti a csendet, katonás rendet tart a dolgai között. 

A rendmániás  

A rendmániás diákok többnyire albérletben laknak, mert nem tudnák elviselni a kollégiumi légkört, de azért itt is előfordulnak. Jellemző rájuk a folyamatos takarítás, napi többszöri felsöprés, felmosás, igazából egy főnyeremény egy ilyen szobatárs, ugyanis szó nélkül feltakarít a legtrehányabb diák után is, és ritkán teszi szóvá. 

Te melyik típusra ismertél magadban, esetleg a szobatársaidban?

A kollégiumi léthez kapcsolódó régebbi cikkeink:

Filléres kollégiumi receptek ínséges időkre. 

Melyiket válasszam? A gólyák nagy dilemmája

Tippek, ha kolis vagy!

 

Forrás: Kiemelt kép, belső kép

2 thoughts on “A 10 leggyakoribb szobatárs típus

Comments are closed.