meghalt_erzsebet_kiralyno

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0

Egyesült Királyság királynő nélkül

2022. szeptember 8-án, a skóciai balmorali kastélyban, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság leghosszabban regnáló uralkodója, a Nemzetközösség feje.

Jelentős nap ez a mai, kétségkívül az egész világ számára. Erzsébet királynő nevét mindenhol ismerték és milliárdok fognak emlékezni rá. Az elmúlt évtizedek egyik legikonikusabb figurája, könyvek, filmek, sorozatok készültek róla és az életéről, és fognak is, hiszen a modern történelem kiemelkedő alakja.

Királynő

(Erzsébet és húga, Margit, gyermekként)
I. Erzsébet születésekor kevesen gondolták volna, hogy ő fog egy nap a trónra lépni, azt pedig valószínűleg még kevesebben, hogy hetven évig lesz Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának királynője. Édesapja, VI. György, fivére (VIII. Eduárd) lemondását követően lépett trónra, őt pedig Erzsébet elsőszülöttként 1952-ben követte. Érdekesség, hogy koronázásakor még Winston Churchill volt a miniszterelnök.

1947-ben házasodott össze Fülöp herceggel, akivel 73 éves házasságuk a 99 éves Fülöp 2021-es halálával ért véget. Négy gyermeke született, a trónörökös Károly, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

királynő

(Fülöp herceggel, fiatalon)

Kevés lenne ez a cikk arra, hogy Erzsébet királynő egész életútjáról megemlékezzünk, de még az elmúlt időszakban is rendkívüli események kötődtek hozzá.

A királynő hét évvel ezelőtt, 2015. szeptember 9-én vált a leghosszabb ideig trónon ülő brit uralkodóvá, ezzel Viktória királynőt előzte meg, bár Erzsébet erről úgy nyilatkozott, sosem volt célja. Az egész világon a második leghosszabb ideje uralkodó II. Erzsébetet csak a Napkirály előzi meg, aki hivatalosan négyévesen került a trónra, bár tényleges uralkodását huszonéves korában kezdte meg.

Királynő

Idén nyáron ünnepelték a királynő platinajubileumát, amelyhez hasonlót még sosem látott a világ. A több napos programsorozat csak a királynőről szólt, aki a hosszú évek alatt igazán a britek szívéhez nőtt. Ugyan rendkívül megviselte a tavalyi évben férje elvesztése, azt mondják, itt talán mégis boldognak tűnt. Emellett pedig még két nappal halála előtt az új miniszterelnököt, Liz Trusst nevezte ki, tehát még az utolsó hetek, hónapok is mozgalmasan teltek számára. Szeptember 8-án orvosai aggodalmukat fejezték ki az egészsége iránt, és orvosi felügyelet alá került, erről délben érkezett közlemény. Este pedig bejelentették, hogy a II. Erzsébet békésen elhunyt.

A királynő halála egyben azt is jelenti, hogy kezdetét veszi az Operation London Bridge, egy részletesen kidolgozott terv kifejezetten erre az esetre, ami a bejelentéstől kezdve a temetésen át mindenre kiterjed. Erzsébetet a trónon fia, Károly követi és hetven év után újra úgy csendül fel az Egyesült Királyság himnusza: „God Save the King”.

Királynő

(II. Erzsébet, elsőszülött dédunokájával, György herceggel)

A brit királyi udvart és a királynőt a rajongók mellett sok támadás is érte az évek során, de Erzsébet királynőre, a kedves mosolyára, vagy a néha-néha felbukkanó humorára jó szívvel emlékezhetünk vissza. Halálával egy korszak véget ért, mégpedig egy olyan, amiről bőven van mit mesélni.

Források: borítókép, kép2, kép3, kép4, kép5