pelé

82 éves korában elhunyt Pelé, a labdarúgás királya

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

Minden idők talán leghíresebb futballistája a Sao Paolo-i Albert Einstein Kórházban hunyt el, évek óta tartó betegség után.

Pelé, azaz születési nevén Edson Arantes do Nascimento a brazíliai Tres Coracoesben született 1940. október 23-án. Pályájának kezdete szinte mesébe illik. Szegény családban nőtt fel, és az utcán gyakorolta a futballt, ami már korán a szenvedélyévé vált. Édesanyja intelmei ellenére is kitartott az álma mellett, és 15 éves korára már a Santos felnőtt csapatában játszott, első meccsén ráadásul csereként beállva gólt is szerzett. Nem sokkal később már a válogatottnak is tagja lett, és ugyan az argentin csapat ellen 2:1-re vesztettek, azt az egy gólt az akkor még csak 16 éves és 9 hónapos Pelé rúgta, aki ezzel a mai napig a válogatott legfiatalabb gólszerzője maradt.

pelé

Ezenkívül az 1958-as világbajnokságon 17 évesen és 239 naposan minden idők legifjabb gólszerzője lett a világbajnokságok történetének is. Ez volt élete hatodik válogatott meccse. Nem sokkal később emellett 17 évesen és 249 naposan a futball legfiatalabb világbajnokává is vált.

Ez pedig még csak a kezdet volt. A mindössze 172 centiméter magas, 68 kg-os legenda egyedüliként három világbajnoki címmel büszkélkedhet (1958, 1962, 1970), utóbbi esetben a brazil csapat minden meccsét győzelemmel zárta. A sportoló hihetetlen pályafutása során összességében 1363 mérkőzésen szerzett 1281 gólt. Olimpián sose szerepelt, ennek ellenére 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad sportolójává választotta.

A futball koronázatlan királya visszavonulása után sem tűnt el, számtalan legenda és anekdota övezi a személyét. Ő volt az, akinek még Ronald Reagannek se kellett bemutatkoznia, aki miatt szüneteltettek egy polgárháborút, és aki állítólag egyszer olyan tizenegyest rúgott, hogy eltörte Stallone ujját.

Emellett több filmben is játszott, és aztán az ő életéről is készítettek filmet. Könyveket írt, és még Brazília sportminisztere is volt, sőt 1961-ben Brazília elnöke nemzeti kinccsé nyilvánította.

A világ legismertebb sportemberének az utóbbi időben egyre több egészségügyi problémával kellett szembenéznie. Az elmúlt időszakban a rákos megbetegedése miatt kemoterápiás kezelésen is átesett, november végén pedig szívproblémák miatt került kórházba. A küzdelmet végül 2022. december 22-én adta fel. Nem túlzás azt állítani, hogy az egész futballvilág gyászol, hiszen egy megismételhetetlen tehetséget vesztett el a világ.

Ide kattintva bővebben is olvashatsz Pelé életéről!

Forrás: 1, borítókép, kép2, kép3, kép4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük