16-csut-GE-5 erv_kiemelt

5 érvem a PTE ETK mellett

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Az egészségügyben dolgozók a járványhelyzet alatt végzett emberfeletti tevékenységük előtt is elengedhetetlen részei voltak a társadalomnak. Hiszem azt, hogy aki ezt a szakot tanulja, egy valódi hivatást is szerez mellé. A kitartást, a hivatástudatot, és a csapatmunkában való precíz együttműködő képességet a kemény munka alapozza meg, a szakmai protokollok alkalmazását és a hatalmas mennyiségű tudásanyag elsajátítását pedig az élethosszig tartó tanulás biztosítja. 

Mind a gyakorlat, mind az elmélet oktatása és anyag ismertetése rengeteget számít, és nagyban függ az egyetem forrásaitól és az ott dolgozó oktatóktól is. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar mind a 15 alapképzése megalapozza mindazt a szakmabeli tájékozottságot és professzionális szakértelmet, ami alapvető egy egészségügyben dolgozó személy számára. Tanulmányaim során számos pozitívumot tapasztaltam és éltem át, és az 5 legfontosabb érvemen keresztül mutatom be, miért is a PTE ETK a legjobb döntés a felvételizők számára!

1. Lehetőségek tárháza

Már elsőéves gólyaként is azt láttam, hogy számtalan lehetőség adott, csak élni kell vele. Számomra ilyen volt a Hallgatói Önkormányzat és a kettő magazin, ahol szerkesztőként tevékenykedek. Ezek az opciók nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Képzési Központokon belül és kívül is számtalan kapcsolatra tegyek szert, ami nemcsak a szakon belüli fejlődést könnyíti meg, hanem a karrierem és az élet bármely területén való fejlődést. Sosem tudhatjuk, mikor kell egy ismerős, és ez néha a probléma meglétekor derül ki, hogy van egy olyan személy, aki tanácsot tud adni és segíteni. Akár egy szuper álláslehetőség, akár a vizsgára való felkészülés, szinte mindenben fontos a széleskörű ismeretség.

A szakmabeli fejlődés is garantált több tanfolyam, előadás és Erasmus program is elérhető bárki számára. A magas színvonalú és az érdekfeszítő prezentációkon keresztül még mélyebb betekintést nyerhetünk a választott szakmánkon belül, amivel még inkább közelebb érezhetjük az elsajátított tudást.

Szinte mindegyik alapképzésnek van egy mesterképzése is itt, a Pécsi Tudományegyetemen belül. Az a hallgató, aki tovább szeretne fejlődni a képzésén belül, tárt karokkal fogják fogadni az MSc képzéseinken. Továbbá szívesen látnak minket, alapképzésen tanuló hallgatókat, akár bármelyik kórház gyakornokaként, ahol 1-2 éves munkatapasztalatot is szerezhetünk, ami nélkülözhetetlen az állásinterjú szempontjából.

16-csut-GE-5 erv_cikkbe1

2. Gyakorlatorientált oktatás

Az első pontban is említettem, hogy könnyen találunk gyakornoki állást az egyetemen kívüli. Viszont az egyetemi tanulmányaink során is széleskörű gyakorlatorientált oktatásban részesülünk, hiszen maga a szakma is az. A koronavírus járvány ezt egy kicsit felborította, viszont az összes oktatónk azon dolgozik, hogy érthetővé tegye a tananyagot, legyen az akármennyire is nehéz gyakorlatok híján. A lehetőség viszont megint csak bárki számára elérhető, hogy éles helyzetben megtapasztalja a munkája során fellépő protokollok és szabályok betartását, és még jobban megértse az elméleti anyagokban olvasottakat. Egyik előadás sem lesz hiábavaló, sőt inkább érdekes és ösztönző lesz a gyakorlataink során, hogy képesek vagyunk meglátni az összefüggéseket, hogy mi miért történik. 

Türelemjáték ez az időszak mindenki számára, azonban minden oktató igyekszik a lehetőségekhez mérten izgalmasabbá tenni az anyagot. Klinikán történt esetek, megoldási lehetőségek, és egyéb esettanulmányok is figyelemfelkeltővé teszik az órákat. Persze, ez nem pótolja a klinikákon vagy osztályokon való tényleges gyakorlat végzését, viszont megalapozott háttértudással ez az akadály kiküszöbölhető.

3. Segítőkészség minden szinten

Az életben is gyakran előfordul, hogy megakadunk és nem tudunk továbblépni, egyszerűen szükségünk van egy tanácsra. Itt, a Pécsi Tudományegyetemen mind az oktatóinkhoz, mind a felsőbb éves hallgatótársainkhoz bármikor fordulhatunk, hiszen szinte azonnal segítséget nyújtanak nekünk. Legyen szó egy anyaggal kapcsolatban, akár a kutatási tervünk és majdani témánkkal kapcsolatban, esetleg egy egyetemen kívülálló területen támogatnak, és irányt mutatnak számunkra. 

A család kifejezés egyértelműen igaz erre a karra, mivel az összetartozás és a segítségnyújtás bármelyik szintről jöhet. Bizalommal fordulhatunk az óraadóinkhoz, témavezetőnkhöz, és a tanszékvezetőhöz is akár, természetesen a kellő tisztelet megadásával.

Akármilyen problémába is ütközzünk, mindig lesznek mellettünk segítők, akik akár a motivációnkat is képesek visszahozni, még egy ilyen vírus okozta online oktatásban is! Sosem fog elhagyni minket az a lendület, amiért ezt a hivatást választottuk, hiszen egy egész csapat áll a hallgatóiért. 

4. Trendkövető, modern tananyag

A képalkotó vagy radiográfus szakirány egy igen fiatal szakma, körülbelül 30-35 éve jelent meg, viszont ezalatt a pár évtized alatt radikálisan fejlődött. Emiatt rengeteg elavult protokoll és eljárás létezik, és szinte minden évben vagy két évben egy új technikai metódus, gép jelenik meg a piacon, ami egy, a tanultaktól eltérő kezelési és beállítási programot követel. Mivel egy folyton megújuló szakmáról van szó, ezért sokszor előfordul, hogy komplett diasorokat hagynak ki az oktatók, mivel az már egy elavult szabály vagy protokoll szerint íródott. 

A tanárok nagy része az egészségügyben is dolgozik, így pontosan látja, illetve követni tudja az újdonságokat, és aszerint adja elő az anyagot. Semmilyen felesleges, régi módszert nem kell megtanulnunk, csak ismernünk kell a folyamatot, hogy hogyan is fejlődött ekkorát az adott eljárásrend. Számomra ez egy csodálatos érzés, hogy egy olyan munkahelyem lesz, ahol mindig lesz új dolog és fejlődéshez való hajlam, mivel ez egy dinamikusan működő, illetve megújuló szakirány. 

A karunk további képzéseire is igaz ez, egyfajta kritikus szemléletű oktatást folytatnak, hogy összehasonlítják az ezelőtti alkalmazott módszereket a jelenleg alkalmazottakkal, és levonják a következtetéseket. Nincs felesleges tananyag, hiszen a tanultak azok, amiket jelenleg is használnak a terápiában, vagy különböző betegellátási területen. 

16-csut-GE-5 erv_cikkbe2

5. Garantált sikerélmény

Az Egészségtudományi Kar oktatói többsége fiatalabb, gyakran frissen diplomázott, vagy magasabb szintű tanulmányait folytatja, aminek teljesítéséhez kötelező a demonstrátori vagy oktatói feladat ellátása. A kevés korkülönbség, és a jelenleg is tartó tanulmányaik miatt rendkívül motiváltak maradtak, ami hatással van ránk. Több kutatásban vehetnek, vagy vesznek részt, és ezek folyamatairól mindig mesélnek, milyen sikereket értek el benne. Ez a beszámoló elképesztő löketet ad a későbbiekben, akár tanulásban, akár egy Tudományos Diákkonferenciára való jelentkezéshez, és az ahhoz való elhatározáshoz is. Egy olyan példát állítanak elénk, ami azt érezteti velünk, hogy bármit elérhetünk kemény tanulás és kitartás által. A kemény munka gyümölcse pedig egy olyan sikerélmény, ami a további munkánkat és életünket végig fogja kísérni. 

Hálás vagyok azért, hogy itt tanulhatok, és hogy ezt az egyetemet választottam! Sosem érzem azt, hogy egyedül lennék a problémáimmal, mindig van egy, de inkább több támogató baráti és oktatói háttér, akihez bármikor fordulhatok. Minden területen modern eljárásokat tanulhatunk meg, és alkalmazhatunk a közeljövőben. Csak ajánlani tudom a PTE Egészségtudományi Karát, hogyha az egészségügyben szeretnél elhelyezkedni, és egy igazi hivatást birtokolni. 

Képek forrásai: Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar honlapja, és a PTE ETK Egyetemi Hallgatói Önkormányzat honlapja

1 thought on “5 érvem a PTE ETK mellett

Comments are closed.