5 érvem a PTE-ÁOK mellett

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ugyan még csak elsőéves vagyok a PTE ÁOK-n, de már így is elmondhatom, hogy rengeteg mindennel lettem gazdagabb. Az egész a gólyatáborral kezdődött, amit a nyaram legélvezetesebb 4 napjának könyvelek el. Ott egy olyan életérzés kapja el az ember lányát-fiát, hogy kezdi átérezni az eddig csak képernyő előtt csodált, amerikai filmekből áradó ,,egyetemista-feelinget”.  Utána sajnos a járványügyi helyzet gátat szabott a további programlehetőségeknek, a hagyományos eseménysorozat nem folytatódhatott a megszokott kerékvágásban. Ez persze nem okozott problémát az 5 érv összegyűjtésében, hiszen a járvány mellett sem áll meg az élet. Az egyetem így is lehet ,,habos torta”, maximum nehezebben találjuk a habot benne. 

Ez nemcsak egy hely sok emberrel, ez egy család

Ahogy már a bevezetőmben említettem, a gólyatábor hihetetlen kezdést adott mindnyájunknak, tényleg mai napig újra és újra átbeszéljük, élménybeszámolókat tartunk az amúgy már 58-szor hallott és mellesleg együtt átélt történetekről. Azért is fontos állomás ez az egyetemi éveknek, mert itt csapatokba lettünk osztva más-más instruktorokkal, akik nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a csapat családdá formálódjon. Rájuk nemcsak abban a pár napban számíthattunk, hanem bármikor kereshettük – kereshetjük őket ha kérdés támad, vagy ha esetleg bátorításra, támogatásra szorulunk. Ez az egyetem nem egy sétagalopp, szükségünk van egymásra. És hát ki tudna jobb támogatást, segítséget adni, mint a felsőbb éves társaink, akik ugyanazt az utat járják, mint mi, akik már tapasztaltabbak. Ne féljünk segítségért fordulni: a POTE család egy olyan közösség, ahol az ember ritkán ütközik zárt ajtókba.

 Színvonalas oktatás nehéz időkben is

Elsőre igen csalódott voltam, hogy elsősként elmarad az elképzelt pillanat, hogy kb. 200-an bent tömörülünk egy előadóban. Még inkább elkeserített a gondolat, hogy hogyan lehet így egyáltalán orvosin bármit megtanulni? Azonban a különböző intézeteknek hála, maximális segítséget kapunk az online oktatás során is. Például anatómiából ingyen hozzáférést nyertünk egy olyan alkalmazáshoz, ami a lehető legjobban igyekszik imitálni a valóságos emberi testet. Emellett biztosítva van számunkra a bonctermi gyakorlás lehetősége is, ahol felsőbb évesek is igyekeznek segítségünkre lenni az ember minden kis porcikája ismeretének elsajátításában. Oktatóink előre felvett, vagy helyben rögzített videókat készítenek, melyekhez bármikor hozzáférhetünk, valamint saját kezűleg írt és rajzolt, nagyon részletes és informatív jegyzeteket és ábrasorokat is készítenek nekünk. Ezen felül akármikor kereshetjük őket, mindig próbálnak választ adni kérdéseinkre. A felsőbb éveseknek lehetőségük nyílik arra is, hogy szóhoz jussanak, mint demonstrátor hallgatók. Részt vesznek óráinkon, tanítanak, ezzel elmélyítve saját tudásukat is. Ami az egészben a leghasznosabb, hogy ők viszonylag friss vizsgaélménnyel rendelkeznek, ezért még inkább hangsúlyozni tudják azt, amire különösen érdemes odafigyelni az adott tárggyal kapcsolatban. Egy demonstrátor ismerősöm azt is kiemelte, hogy a klinikai tárgyak mind az alapozó modulra épülnek, így ez a tevékenység különösen kézenfekvő alkalmat nyújt az ismétlésre, az esetleges gyenge pontok kiszűrésére, na meg persze kreditek szerzésére. 

Csupa lehetőség a kibontakozásra

Sokat kell tanulni, az igaz. De nem csak erről kell szólnia ennek az időszaknak. Valamint azt se szabad elfelejteni, hogy nem gépek vagyunk, vannak hobbijaink, amiket semmiképpen sem célszerű elhanyagolnunk. Aki például szívesen zenél, annak egy lehetőség lehet az Open Mic este, amiről az egyik instruktorom mesélt kicsit bővebben. Egyszer megfordult a fejében a gondolat, hogy amellett, hogy nézőként is hatalmas élményt ad az esemény, akár fellépőként is kipróbálhatná magát zenei múltjából adódóan. Annyira jól érezte magát az első fellépésén, hogy rájött szüksége van alkalom adtán erre a 15 perc „hírnévre”. Nem csak hogy feltöltődést jelent az idő, amit a gyakorlásra szán, de az extázis, amit a fellépés és nézők ujjongása ad, az egy elképesztő érzést, löketet ad. 

Amit még kiemelnék ebben a pontban, az az Erasmus. Életünk során többször érezzük úgy, hogy legszívesebben világgá mennénk a múltat hátrahagyva, és egy új kalandba vágnánk bele, ami akár megváltoztathatja az életünket. Na ennek megvalósítására tökéletesen megvan a hely és az idő itt az egyetemi évek alatt.  A PTE ÁOK-on lehetőség nyílik gyakorlat, vagy akár szemeszter eltöltésére is Európán belül és kívül is. Ez nemcsak életre szóló élményt nyújthat, de meghatározó lehet szakmai, kapcsolati, közösségi szempontokból is. 

Folyamatos fejlesztések, gyönyörű épület

Hihetetlen jóérzés és büszkeség önt el, amikor belépek az egyetem területére: az épület úgy tornyosul ott, akár egy palota, amit körbevesz az egyre csak bővülő kert, ami ez esetben például az új orvosi elméleti tömb vagy az épülő fogászati klinika.  Az orvosi kar folyamatosan újul; mind az oktatásban, mind a kutatásban is egy modernizációs folyamat megy végbe. Az én kedvenc helyem az egyetemen belül az első emeleten található mozaik, amely egyfajta párhuzamot állít a tudomány és a művészet között. Kiválóan reprezentálja szerintem, hogy az orvostudomány egyáltalán nemcsak magolós, monoton és száraz, aminek sokan tartják, hanem egy művészibb oldalról is meg lehet közelíteni, ezzel is rávilágítva – esetünkben – az anatómiára, az emberi test csodáira.

Sokszínű társaság

A legtöbben szerintem imádunk utazni. Én különösen odavagyok azért az érzésért, amikor ismeretlen emberek vesznek körül, beszélnek a saját anyanyelvükön, és ugyan nem értek belőle egy kukkot sem, mégis hihetetlenül élvezetesnek találom hallgatni a különféle dallamokat. Szerencsére az egyetem is tele van külföldi hallgatókkal, akik rengeteg színt visznek a sulis élet mindennapjaiba. Ennek az egyedülálló sokszínűségnek egy ünnepsége is van: az évente megrendezett International Evening keretein belül ízelítőt kaphatunk a különböző kultúrákból táncok, ízek, dallamok útján. 

Egy éve ilyenkor már az érettségi lázában égtem. Mindig mikor elsétáltam a POTE előtt, arról ábrándoztam, hogy jövőre talán majd én is ide fogok járni. Néha még most sem hiszem el, hogy ez a álmom megvalósult és ide járhatok. Amit eddig bizton állíthatok, az az, hogy a döntésemet a mai napig nem bántam meg és most is ezt jelölném első helyen. Ha felmerült Bennetek a gondolat, hogy ide jelentkeznétek, akkor csak biztatni tudlak Titeket ebben a döntésben: szerintem ez az egyik legjobb hely arra, hogy itt töltsétek a ,,legszebb éveiteket”. 

1 thought on “5 érvem a PTE-ÁOK mellett

Comments are closed.