pecsijogikar_sorrendmodositas

5 érv, amiért érdemes a pécsi jogi karon tanulni

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az idén felvételizőknek júliusig van lehetőségük egy alkalommal sorrendet módosítani az általuk választott egyetemi szakok között. Most azoknak a figyelmét szeretném felhívni, akik valamelyik helyen megjelölték a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát. Ebben a cikkben 5 szempontot emelek ki, amiért különösen érdemes karunkat első helyre tenni a választáskor.

Alacsonyabb költségek

A budapesti jogi karokhoz viszonyítva a PTE ÁJK önköltséges képzései is alacsonyabb összegűek. A nappali munkarendes jogászképzés díja egy félévben 240. 000 forint, míg ez az összeg Pesten legalább 300.000 forint. Emellett az albérletárak is sokkal kedvezőbbek a fővároshoz viszonyítva, így aki nem szeretne vagy nem tud kollégiumban lakni, annak is van lehetősége normális áron lakást/szobát találni. Végezetül pedig a szórakozási lehetőségek is sokkal olcsóbbak, így -ha javul a járványhelyzet- gyakrabban lehet elmenni közösen iszogatni és bulizni a barátokkal.

Gyakorlatorientált oktatás

A pécsi jogi karon a hallgatók az elméleti ismeretek mellett gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetnek. Az érdekes jogesetek és a tananyaghoz kapcsolódó videók mellett van lehetőség jobban belelátni a jogász szakmák rejtelmeibe. A Jogklinika program egyedülálló az országban és lehetőséget biztosít az ügyvédi munka közelebbi megismeréséhez. Emellett a szakmai rendezvények rendkívül hasznosak, ezért érdemes azokon is részt venni.

Színvonalas távoktatás

Karunk az online oktatásra való átállás során is remekül helytállt. Oktatóink igyekeztek  a lehető legtöbb módon a hallgatók segítségére lenni ebben a nehéz helyzetben. Tavaly tavasszal a hanganyaggal ellátott diasorok, illetve kéziratok rengeteget segítettek a vizsgára való felkészülésben. Emellett a Teamsen keresztül volt lehetőség konzultációra, amely során feltehettük nekik a kérdéseinket. Ősszel és most tavasszal pedig az előadások és szemináriumok is órarendi időpontban kerülnek megtartásra, és akkor is az óra elején vagy végén van lehetőségünk kérdezni. Az online vizsgáztatás során is rendkívül méltányosak és segítőkészek az oktatók, tekintettel vannak a helyzet nehézségére.

Remek szakmai lehetőségek

Aki a pécsi jogot választja, annak egyetemi éveiben nagyon jó lehetőségei vannak későbbi karriere megalapozásához. Számos rendezvény van, amikor a kar meghív olyan előadókat, akik nálunk végeztek és már gyakorlott jogászként mesélnek munkájuk rejtelmeiről és egyetemi tapasztalataikról. Emellett az Óriás Nándor Szakkollégium (ÓNSZ) tudományos diákkörök, a Fiatal Értelmiségi Klub (FÉK) szeretettel várja azokat a hallgatókat, akik érdeklődnek a tudományos kutatás iránt és szeretnének nagyszerű szakmai programokon részt venni.

Családias hangulat

A #ptecsalád kifejezés sokak számára ismerős lehet. Van egy jó hírem, ugyanis ez nemcsak egy jól hangzó szlogen, hanem valóban igaz. Ahogy a Pécsi Tudományegyetem többi karán, a jogi karon is mindenki nagyon közvetlen, így könnyű barátokat szerezni és új embereket megismerni. Nálunk az oktatók és hallgatók közti viszony is nagyon jó, mindenki tisztelettel és segítséggel fordul a másik felé. A Tanulmányi Osztály és a PTE ÁJK HÖT nap mint nap azon dolgozik, hogy hallgatói érdekek a lehető legszélesebb körben érvényesüljenek.  Emellett a sok kari szerv lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb tevékenységet vagy akár hobbit. Az előző pontban említett szervek mellett rengeteg közösség van, amelynek a tagjai lehetnek az érdeklődők. Aki szeretne még több szakmai rendezvényen reszt venni, azoknak az Alpha Ióta Kappa (AIK) tökéletes, míg aki szeretné kipróbálni magát az újságírás és a média világában, ők bátran jelentkezhetnek a Media Iuris csapatába. A sport és zene szerelmesei is megtalálják nálunk a számításaikat, ugyanis a Sportolaw  és Muzsikálaw tárt karokkal várja leendő tagjait. Végül pedig a Mentorklub a tanulási nehézségekkel küzdő hallgatók segítsége mellett foglalkozik tehetséggondozással is, ezáltal aki szeretne belevágni valami újba, nyugodtan fordulhat kérdéseivel az oktató- és hallgatómentorokhoz (is).

Én már 2018 óta járok a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára és úgy gondolom, hogy a lehető legjobb döntést hoztam. Rengeteg nagyszerű embert és barátot ismerhettem meg az elmúlt 3 év alatt, akikért nagyon hálás vagyok. A kari közösségi életben is igyekszem minél aktívabban részt venni, így a Pécsi Egyetemisták Magazinjánál és a Mentorklubban is igyekszem a kari eseményeket népszerűsíteni és a hallgatóknak segíteni. Mindezek mellett tanulás terén is rengeteget fejlődtem, ugyanis az első évhez képest sokkal jobbak az eredményeim és ebben a hónapban versenyzőként részt veszek az OTDK-n. Remélem, hogy hamarosan javul a vírushelyzet és az őszi szemesztert hagyományos keretek között kezdjük.

Bízom benne, hogy sok új arccal találkozhatok a következő szemeszterben!

Képek forrása: Pexels.com