spórol

4 spórolós tipp az egyetemhez

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Amikor kikerülünk a családi fészekből, a kényelemből, kénytelenek vagyunk megállni a saját lábunkon, ami bizony sokaknak ismeretlen lehet. Nem is beszélve a hétköznapokkal járó aprónak tűnő teendőkről, mint például a bevásárlás, ebéd készítés, ügyintézés, takarítás költséghatékonyan. Most szeretnék adni néhány tippet Nektek, amivel spórolhattok kicsit energiát, időt és pénzt is.

Ételek – bevásárlás

Mindenki más fajta ételek fogyaszt szívesen és ezeket a már jól bevált boltjaiból szerzi be. Én személy szerint az egészségesebb, „tisztább” ételeket preferálom és ezeket a Lidl-ből szeretem összeválogatni, ugyanis itt elég jó minőségű és ízű minden zöldség és gyümölcs. Érdemes nézni az akciós újságot és az alapján megtervezni a vásárlásokat. Sokan azt gondolják 100 Ft-okkal nem lehet sokat spórolni, azonban, ha többször takarítasz meg ennyit és minden vásárlásnak még többet, akkor bizony a fennmaradó összegből akár még plusz egy vásárlás is kijöhet. Én mindig nézni szoktam mik akciósak és hol és az lapaján tervezem meg a heti főzőcskézésemet. Van a Lidl-nek egy nagyon szuper applikációja, a Lidl Plus, amivel még több kupont és kedvezményt szerezhetsz. Ami még ügyes praktika lehet, ha a hét vége felé vagy hétfőn mentek Aldiba, 20%-40% kedvezménnyel találkozhattok a zöldség-gyümölcs részen. Ilyenkor árucsere van és nem adhatják el ugyanazon az áron vagy megmaradt. Ezek az akciós újságokban nincsnek feltűntetve, ezért is lehet így még teljesen rendben lévő, szép, nem rohadt gyümölcsöket fele áron beszerezni. Kicsit macerás nem egy helyről összeszedni mindazt, amire szükséged van, viszont ezzel a plusz energiával, amit arra szánsz, hogy ellátogass különböző boltokba aszerint mit hol éri meg venni, rengeteget tudsz spórolni, ami nekünk egyetemistáknak mindig jól jön. Akár félre szeretnénk rakni, akár bulizni mennénk vagy jegyzetet kéne venni.

spórol

Tanulás – jegyzetek

Egyetem alatt központi szerepet játszik a tanulás. Nagyban függ a tanulás mértéke és mennyisége attól, milyen szakon vagy. Nekünk az ETK-n azért kell tanulni. Akkor járunk a legjobban, ha ezt óráról órára tesszük meg. Ha te is olyan fajta vagy, aki nem nagyon tud képernyőről tanulni és muszáj, hogy ki legyen nyomtatva, papírlapon legyen az anyag, akkor van pár tippem számodra. Sok helyen ki tudod nyomtatni a ppt-ket és az anyagokat és igen nagy árkülönbség is lehet két hely között. Megfordultam már több helyen is ilyen szándékkal, de eddig a Jegyzet.hu-nál nyomtatták ki nekem legolcsóbban a nagyon hosszú több száz oldalas jegyzeteimet szépen lefűzve. Ez a TTK, BTK és a 400 ágyas között található. Én mindenkinek csak ajánlani tudom a helyet. A honlapjukra fel tudod tölteni a fájlt, amit szeretnél kinyomtatni és már akár másnapra mehetsz is érte (de még házhoz is tudják szállítani neked). Miután feltöltötted a jegyzetet, ki tudod választani milyen minőségben szeretnéd, fekete-fehérben vagy színesben, milyen legyen a lap tájolása és még a kötés fajtáját és színét is te magad választhatod ki. Teljesen személyre tudod szabni. Ami plusz jó hír, hogy egyetemistáknak van kedvezmény és jegyzet minőségben kedvezményes áron elkészítik neked. Emellett nagyon kedvesek is. Illetve Facebook-on is vannak csoportok, ahol eladják a már kész lefűzött jegyzeteket azok, akiknek már nincs rá szüksége fele vagy harmada áron. Ilyen az „ETK jegyzet csere bere csoport” is, ahova bármikor tudsz csatlakozni.

spórol

Egyetemi ügyintézés

Sokszor kell intézni dolgokat és különböző papírokat, formanyomtatványokat beszerezni az egyetemhez, kollégiumhoz vagy ösztöndíjhoz. Ezeket általában a kormányablakból lehet beszerezni. Szerencsére Pécsen több is van belőle. Érdemes megnézni melyik van hozzátok a legközelebb, illetve megnézni mindig előre, hogy kell-e időpontot foglalni (bár ez főleg a covid alatt volt fontos). Előre megnézni milyen papírt kell kérned, mi a pontos neve, esetleg fent van-e az ügyfélkapunk a nyomtatvány, mert megspórolsz magadnak egy kört, ha otthon kinyomtatod és már kitöltve viszed oda. Egyetemen belüli ügyintézésnél pedig minden szaknak megvannak a kompetens ügyintézői, akiket bizalommal lehet keresni, ha kérdésetek van vagy segítségre van szükségetek. Érdemes megnézni a karotok honlapját, mert ott minden megvan. Ha van olyan ösztöndíj, amire mindig pályázol, szerencsés lehet egy nagy borítékba belerakni mindazt a papírt, amit csatolnod kell és akkor tudni fogod legközelebb is miket kell beszerezned. Ez főleg akkor jöhet jól, ha épp a vizsgaidőszak közepén kéne ügyintézned ezt, a feje tetején áll minden és nem emlékszel pontosan miket kell beszerezned és fáradt vagy mér utána nézni.

spórol

Közlekedés – Tükebusz

Pécsen elég jó a tömegközlekedés, tekintve, hogy a város bármely pontján fél óra alatt ott tudsz lenni a sok buszvonalnak köszönhetően. Érdemes lehet kitapasztalni mennyire használnád a Tükebusz járatait, mert itt is tudsz spórolni kicsit. Egy buszjegy, ha a buszon a sofőrtől veszed meg 500 Ft-ba kerül, míg Mobiljegy applikációban, a vasútállomáson, a buszpályaudvaron vagy dohányboltban vásárolva csak 350 Ft. Ha egy hónapban több, mint 10-szer tervezel buszozni, már megéri diákbérletet váltani, mivel az 3900 Ft-ba kerül és korlátlanul utazhatsz vele. Egy jó nagy vásárlásnál hálát tudsz adni, hogy nem kell cipelned a cuccaid, de akár, ha késve indulsz órára, akkor is nagy segítség lehet. Emellett Pécsen úgy van, hogy mindegy, hogy az adott hónap melyik napján veszed meg a bérleted, az minden következő hónap 5.-én jár le. Tehát apró trükk, hogy ügyelj rá, hogy mindig hónap első hetében vedd meg, mert akkor többet utazhatsz vele, jobban megéri. Emellett létezik egy csoda jó dolog, a Tüke kártya, amivel további kedvezményekre lehetsz jogosult. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

spórol

Remélem olvashattatok újdonságokat, amikről nem tudtatok eddig és hasznosnak találjátok. Nagyon sok sikert szeretnék kívánni a tanulmányaitokhoz, valamint rengeteg erőt és kitartást! Az önállósodás pedig egy szép folyamat, éljétek meg minden pillanatát: a vidámakat és a nehezebbeket is, hisz mindkettőből tanulhattok!

 

 

 

Képek forrása: kiemelt kép, 1.kép, 2.kép, 3.kép, 4.kép

 

1 thought on “4 spórolós tipp az egyetemhez

Comments are closed.