30-eve-reszkessetek-betorok-kevin-mccallister-pecsi-egyetemistak-magazinja

30 éve nincs karácsony KEVIN nélkül! – 30 éves a Reszkessetek betörők!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nincs karácsony KEVIN nélkül! – Ezt 2013. óta tudjuk. Ekkor történt ugyanis, hogy egyik nagy hazai kereskedelmi televíziós csatorna sem tűzte karácsonyi műsorára az ikonikus karácsonyi filmet a Reszkessetek betörőket!

Hét évvel ezelőtt hatalmas felháborodást váltott ki a magyar fiatalok – és talán az idősebb korosztály – körében (is), hogy nem láthatják a filmet az ünnepek alatt, ezért petíciót indítottak a szebb napokat is megélt facebook közösségi platformon. Olyannyira volt sikeres a 13-as közfelháborodás, hogy 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is az RTL Klub programigazgatója Kolosi Péter személyesen tett arra garanciát kampányvideók formájában, melyben megnyugtatott mindenkit: Lesz KEVIN karácsonykor!

Miben rejlik a film sikere?

A 20th Century Fox gondozásában elkészült filmet 1990. november 10-én (szinte napra pontosan 30 éve) mutatták be az amerikai mozik. A film közel 15 millió dolláros költségvetésből készült el. Talán a készítők sem számítottak arra, hogy egészen 2019-ig a legtöbb bevételt hozó karácsonyi fimként tartják számon minden országban és ekkora sikernek örvend majd. A Reszkessetek betörők világszerte több, mint 476 millió dolláros bevételt generált, majd a 2019-ben bemutatott A Grincs című animációs egész estés mese letaszította a több, mint 500 millió dolláros bevételével a három évtizeden át tróntartó Kevin McCallistert.

Nézzük magát a sztorit. A McCallister család karácsonykor elutazik Franciaországba, hogy ott töltsék el az ünnepeket. Van egy kisgyerek, akit mindenki utál, akivel mindenkinek tele van a hócipője és akit mindenki félreért, félreismer. Emiatt száműzik a padlásra, ő pedig viszonzásként – mivel torkig van mindenkivel – azt kívánja fennhangon, hogy bárcsak soha többé ne látná egyiküket sem. Ahogyan az egy igazi amerikai tündérmesében lenni szokott, minden fennhangon kívánt kérés teljesül. Másnap reggel a család a nagy sietségben megfeledkezik a nyolcéves Kevinről és elutaznak Párizsba a rokonokhoz. Kevin felébred és rájön, hogy: Hű a mindenségit eltüntette a családját. Innen kezdődnek az igazi izgalmak, bonyodalmak…

A film sikere véleményem szerint, – annak ellenére, hogy bűnözőkkel tettek tele, egy aranyos karácsonyi történetet – a jól megírt forgatókönyvnek, szövegkönyvnek, Oscar-díjas betétdalnak és zenének köszönhető.

Az édesanyák azonosulni tudnak Kate-tel (Kate McCallister – Catherine O’Hara), mert ki ne járt volna legalább egyszer már úgy, hogy véletlen az óvodában felejti a gyermekét, véletlen ottfelejti egy bevásárlókocsiban vagy a plázában? Anyák, ideje színt vallani! Az édesapák azért nézik, mert azonosulni tudnak Peter McCallisterrel (John Heard), akinek össz-vissz, annyi dolga lett volna, hogy kihúzza a kávéfőzőt és bezárja a garázst. Ez utóbbit persze nem biztos, hogy megtette. No és Kevin. Kevin McCallisterrel mindenki tud azonosulni, ugyanis az édesanyák és édesapák is voltak egyszer galibakereső nyolcéves csíntalan kiskölykök. Mindannyian megtettük életünk első bevásárlását, első mosását, első egyedül töltött éjszakát otthon, amíg az ősök leléptek bulizni. Mindenkivel fordult már elő, hogy meg kellett mikróznia egy tál spagettit, vagy megrendelnie élete első pizzáját, miközben tiltott filmet néz egyedül, otthon. Kevin nem csak a szerepköre miatt kulcsfontosságú. Megtalálták a szerephez leginkább illő – akkor 10 éves – Macaulay Culcint. Szőke, kékszemű igazán idegesítő – és közben fantasztikusan jó – hanggal, arckifejezésekkel és színészi tehetséggel megáldott, tipikus amerikai kisfiút.

Mi történt főhősünkkel 30 év alatt?

macaulay-culkin-30-ev-reszkessetek.betorok-őecsi-egyetemistak-magazinja
Forrás: twitter.com

Rengeteg minden történt a Reszkessetek betörők háza táján. 30 év elteltével, a kis Macaulay idén töltötte a 40. életévét. A 15 éves családjától függetlenedett Macaulay-nak, szülei válása után hanyatlani kezdett karrierje és nem szerepelt több sikerfilmben. Úgy tűnik, míg a film két része töretlen sikernek és népszerűségnek örvend azóta is, ez nem mondható el főszereplőnkről. A kétezres években botrányairól és leginkább kábítószerfüggőségéről, annak birtoklásáról cikkeztek az újságok és amiért többször állt már bíróság előtt. Az első házassága két év után válással zárult és a szerelmi életéről azóta, hogy Mila Kunisszal szakított nem lehet tudni. Továbbra is Los Angelesben él.

Lincoln Avenue 671, Chicago

A Lincoln evnyú hatszázhetvenegyre ma már rá sem lehetne ismerni – belülről. A betörők által ostromlott épület 1988-ban került Cynthia és John birtokába, melyet a forgatások idejére átadtak a stábnak. Ezt követően számos felújításon esett át a parkja és a ház belső terei is. Természetesen modernizálták mindamellett, hogy megpróbálták a grúz stílusú épület jellegzetes vonásait megtartani. A 88-ban 875 ezer dollárért (175 millió forint) vásárolt ingatlant 2010-ben árverésre bocsájtották, melynek akkor kikiáltási ára 2,4 millió dollárról indult. 2012-ben 1,585 millió dollárért (317 millió forint) vásárolták meg új tulajdonosai, akik azóta sem fedték fel magukat.

 

lincoln-avneu-671-home-alone-reszekessetek-betorok-then-and-now-30-ev-pecsi-egyetemistak-magazinja

Folytatás várható?

A Reszkessetek betörők franchise-ból 5 rész készült, de a harmadik és az azt követő részek már sokkal kevésbé népszerűek az első kettőhöz képest. A Disney 2019-ben jelentette be, hogy – ahogy azt mostanában minden régi sikerfilmmel szokás – a Home Alone, azaz Reszkessetek betörők filmeket felújítják, így modernizált formában forgatják majd le. Ezt a hírt persze a 30 éve az eredeti filmeken felnövő generáció nem fogadta túl jól.

2020-ban is lesz KEVIN karácsonykor?

A TV2 csoport már 2017-ben megvásárolta a film sugárzásának jogait, így az elmúlt években ott láthattuk az ünnepek alatt. Mivel a tavalyi évben KEVIN mentette meg a csatorna nézettségi adatait, gyanítom, idén sem maradunk betörők nélkül karácsonykor!

2 thoughts on “30 éve nincs karácsony KEVIN nélkül! – 30 éves a Reszkessetek betörők!

Comments are closed.