2022. június 25. – Múzeumok Éjszakája – pécsi programok

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Május 18-án tartották meg a múzeumok világnapját, amelynek központi témája ezúttal a múzeumok hatalmának kérdésköre volt. Júniusban ismét előtérbe kerülnek a múlt emlékeit őrző és bemutató kulturális intézmények, hiszen június 25-én kerül megrendezésre immár 20. alkalommal a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozat. Ha kíváncsiak vagytok, milyen programokra számíthattok szombaton Pécs városában, akkor tartsatok velem ebben a cikkben!

Múzeumok Éjszakája – Az éjszaka, amikor minden életre kel…

A Múzeumok Éjszakáját először 2003-ban szervezték meg Magyarországon, az 1999-ben indult francia példa nyomán. A programot minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján rendezik meg, és idén már a kezdeményezés 20 éves jubileumát is ünnepelhetjük. A Múzeumok Éjszakája az ország legnagyobb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát, összességében átlagosan több mint 300 ezren vesznek részt az eseményen évente. 2022. június 25-én 431 kulturális intézmény várja az érdeklődőket nagyjából 2500 programmal országszerte.

múzeum

Szemezgetés a Janus Pannonius Múzeum programkínálatából

Pécs idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája eseménysorozathoz, a legtöbb helyi programot a Janus Pannonius Múzeum tagintézményei szervezik. Egy karszalagos belépőjegy megvásárlásával minden kiállítás és program látogatható lesz ezen az estén. A kínálatban szerepelnek tárlatvezetések, zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések, előadások és természetesen gyermekprogramok is, a teljes programsor elérhető a JPM weboldalán.

A Papnövelde utcában található Modern Magyar Képtárban például egy zongoraelőadás kíséretében bepillantást nyerhetünk Lantos Ferenc festőművészetébe, míg a Zsolnay Múzeumban megismerkedhetünk Japán tradicionális hangszerével, a kotóval. A Victor Vasarely Múzeum műhelyében belekóstolhatunk az op-art irányzatba, azaz az optikai művészetbe, illetve egy rendhagyó tárlatvezetésen is részt vehetünk, amelyet a művész unokája, Pierre Vasarely emlékiratai alapján terveztek.

A Mecseki Bányászati Kiállítás egész estés programján a bányavirágok, az őslények és az éjjeli állatok nyomába eredhetünk, valamint egy interaktív bemutatón felfedezhetjük az ásványok és a barlangi képződmények világát. A Múzeum Galériában egy új kiállítás nyílik szombaton, amely a Baranya aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait címet viseli, és augusztus 21-ig lesz látogatható. A Pierre Székely Kőkert drónbemutatóval, a Reneszánsz Kőtárban pedig íjászbemutatóval várják az érdeklődőket.

A Csontváry Múzeumban többek között egy zongoramartonnal készülnek, illetve az est zárásaként megnyitják a PTE tervezőgrafikus harmadéves osztályának kiállítását. A Néprajzi Múzeum főként a gyerekeket célozza meg programjaival, hiszen lesz például mesesarok, kvízjáték és nemezelés. A Szent Iván füvei, Szent János bogara című kirándulás során feltérképezhetük Dénes Andrea botanikus vezetésével Mecsekszabolcs környékét, illetve akár egy éjszakai túrára is indulhatunk a Jakab-hegyre Gábor Olivér régésszel.

PTE Klimo Könyvtár – Kalandozás a könyvek és a botanika világában

A Janus Pannonius Múzeum mellett a PTE Klimo Könyvtár is sokszínű programkínálattal készül a Múzeumok Éjszakájára, ráadásul a részvétel ingyenes. Ezen az estén három időszaki kiállítást tekinthetünk meg. Ha érdeklődtök a botanika iránt, akkor a Fűvésztudomány a Mecsek lábánál című kiállítás mellett érdemes meghallgatni a növények titokzatos életéről szóló előadást is. A Bécsi klasszikától a „Vasparipa csárdásig” című kiállításon litografált címlapokat, kottaritkaságokat láthattok a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem könyvtárának kottagyűjteményéből.

A Zsebemben egy egész könyvtár című kiállításon pedig megismerkedhettek a miniatűr könyvekkel az Egyetemi Könyvtárban. A rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozásokon is részt vehettek, ahol kipróbálhatjátok a könyvkötés művészetét, valamint illatpárnát és herbáriumot készíthettek. További részleteket találhattok a könyvtár Facebook-eseményénél.

Ha pedig inkább egy kinti programot kerestek szombat estére, akkor ajánlom nektek a Pécs by night! éjszakai élménysétát, ahol felfedezhetitek a belváros rejtett csodáit egy 1,5 órás vezetett túra keretében. A 19 és 21 órakor, a Széchenyi téren található Zsolnay-kúttól induló sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz és jegyvételhez kötött.

Remélem, találtok kedvetekre való elfoglaltságot, és ti is részt vesztek a Múzeumok Éjszakáján. Ha kíváncsiak vagytok arra, más városokban milyen kulturális programok várnak rátok szombaton, látogassatok el a rendezvénysorozat honlapjára!

Május 18-án a múzeumok világnapjáról is írtunk, ne hagyjátok ki azt a cikkünket sem!

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.